Резонанс
8 лютого 2017
«Жери, тварюко!» - як «Гіві» знущався над полоненими (відео)
Ватажок банди "Сомалі" прославився жорстоким поводженням з полоненими, приниженнями і тортурами.
news-image

Один з ватажків бойовиків "ДНР" Михайло Толстих ("Гіві") сьогодні загинув в Донецьку, як стверджують сепаратисти, внаслідок терористичного акту". "Гіві" був відомий жорстоким поводженням з полоненими і любов'ю до тортур та принижень, передає «Є!» із посиланням на 112 Україна.

Прокуратура має вагомі докази того, що "Гіві" жорстоко поводився з полоненими.

Знущання над "кіборгами"

На відео, знятому приблизно в січні 2015 року, "Гіві" знущається над полоненими "кіборгами". Він грубо витягає їх з кузова вантажівки, примушує лягти на землю, а потім починає запитувати, звідки вони родом. Потім бойовик питає:

Чого ви сюди приперлися, тварюки?

На відео видно, як "Гіві" відрізає від військової форми "кіборгів" нашивки у вигляді українських прапорів і змушує бійців з'їсти їх.

Жери, тварюко! Відкрий рота! Жери, сволото! Жери, тварюко! Чого трясешся?- чути голос "Гіві" на відео.

Особливу увагу він приділив" підполковнику Кузьміних, якому обіцяв бомбити Житомир і "показати справжнє пекло".

Смерть десантника Брановицького

З "Гіві" пов'язують і загибель в полоні героя України десантника Ігоря Брановицького.

Брановицький відмовився відповідати на питання "Гіві" і заявив, що збирається мовчати. Після цього один з бойовиків обурено сказав "Ух ти, який борзий!", а "Гіві" підійшов до Брановицького і зірвав з голови шапку.

Також в інтернеті було оприлюднено запис, на якому вже побитий Брановицький називає своє ім'я та рік народження. На його обличчі видно синці. Повідомлялося, що Брановицького спочатку бив "Гіві", який кілька разів вдарив його головою об танк після того, як той відмовився давати свідчення. Відразу кілька свідків також стверджують, що після цього бойовик "Моторола" (зараз також покійний) добив Брановицького з пістолета.

7 квітня 2015 року представник Міністерства оборони України, помічник начальника Генштабу Тетяна Ричкова в інтерв'ю "Українській правді" заявила, що Толстих показово розстрілював поранених українських солдатів в аеропорту Донецька.

Я знаю, що сепаратисти просто добивали наших хлопців. Бійців 25-ї бригади взагалі в полон не беруть, їх відразу вбивають. Це почав "Гіві". Він показово застрелив бійця. Нашим про це розповів один з російських військових, з тих, які ще з честю, знають, що полонених не вбивають. Він сказав: "Цей дурень застрелив вашого пацана показово, — заявила Ричкова.

Самодурство зі "своїми"

В інтернеті з'являлися також свідчення бойовиків про те, що "Гіві" не цурався знущань і над "своїми".

Вишикував "Гіві" людей 80, побив одного з тих, хто хотів звільнятися, перед строєм. Потім запитав, хто хоче звільнитися. Зважилося вийти 13 осіб. З інших місць привезли ще стільки ж, - передавало слова бойовика на прізвисько "Червонець" видання 62.ua.

За його словами, ті, хто бажав звільнитися з банди, "цілий день драїли штаб", а потім "Гіві" взагалі заборонив звільнення, фактично ввівши "кріпосне право" в банді.

Офіційно "Гіві" інкримінували те, що він у період з травня 2014 року по січень 2015, перебуваючи в Слов'янську, Іловайську та Донецьку, організовував і особисто здійснював збройні напади на представників сил АТО, а також застосовував жорстоке поводження і катування щодо полонених українських військовослужбовців.

Було розпочато його заочне засудження, але до вироку "Гіві" не дожив.