Війна
18 лютого 2017
Припинити війну заради дітей!: число нужденних дітей на Донбасі зросло до 1 мільйона,- повідомляє ЮНІСЕФ
Протягом останніх трьох років діти на сході України живуть у постійному страху непередбачуваних бойових дій та обстрілів.
news-image

Через бойові дії на Сході України 1 мільйон дітей потребують невідкладної гуманітарної допомоги – а це майже удвічі більше, ніж минулого року.

Про це йдеться у звіті Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Інформує «Є!», з посиланням на pravda.com.ua.

Таке збільшення – а ідеться про ще 420 тисяч дівчат і хлопців – пов’язано із триваючими бойовими діями та постійним погіршенням умов життя у східній Україні, звідки до інших регіонів України вимушено переїхали близько 1,7 мільйона осіб, багато сімей втратили джерела доходу і доступ до соціальної допомоги та охорони здоров’я, а вартість життя різко зросла.

"Це невидимий надзвичайний стан – криза, про яку більшість світу вже забула, – зауважує Джованна Барберіс, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. – Протягом останніх трьох років діти на сході України живуть у постійному страху непередбачуваних бойових дій та обстрілів. Їхні школи були зруйновані, вони були змушені залишити свої домівки, і втратили доступ до таких базових благ, як тепло і вода".

У фонді підкреслюють, що через сотні порушень режиму припинення вогню на Донбасі безпека та психологічне благополуччя дітей під загрозою. Ця ситуація є особливо гострою для приблизно 200 тисяч дівчат і хлопців, які проживають у межах 15 кілометрів з обох сторін від лінії конфлікту на сході України – лінії, що розділяє підконтрольні та непідконтрольні Уряду території, і де бойові дії є найбільш інтенсивними.

19 тисяч дітей у цій зоні наражаються на загрозу постраждати від мін та нерозірваних боєприпасів, а 12 тисяч дітей живуть у населених пунктах, що зазнають обстрілів щонайменше раз на місяць.

За підрахунками ЮНІСЕФ, більше 740 шкіл – а це кожна п’ята в уражених районах – були зруйновані або пошкоджені.

У фонді закликають всі сторони конфлікту негайно повернутися до своїх зобов’язань щодо припинення вогню та забезпечити безперешкодний доступ до гуманітарної допомоги.

Водночас ЮНІСЕФ повідомляє, що для того щоб продовжувати надавати підтримку у сфері охорони здоров’я, харчування, освіти, санітарії та гігієни, забезпечувати доступ до чистої питної води та захисту для всіх дітей і сімей, які постраждали внаслідок конфлікту необхідно зібрати ,3 млн. Станом на сьогодні було отримано приблизно 10% від необхідної суми.

Читайте також: Бійці батальйону Донбас утворили перестрілку із активістами