Події
19 лютого 2017
Спроба перевороту в Чорногорії була організована Росією з метою не допустити вступу країни в НАТО - ЗМІ
На Джукановича готувався замах.
news-image

Спроби державного перевороту в Чорногорії і замах на прем'єр-міністра Міло Джукановича були організовані за участю російських спецслужб, зі схвалення влади Росії і з метою перешкодити Чорногорії вступити в НАТО, повідомляє видання The Telegraph з посиланням на джерела в британському уряді, передає «Є!».

Про причетність Росії до організації державного перевороту говорять перехоплені телефонні дзвінки, дані електронної пошти і свідчення затриманих у справі про замах на Джукановича, пише видання.

За даними джерела, атака на парламент країни і вбивство прем'єр-міністра повинні були занурити країну в хаос напередодні вступу в Північноатлантичний альянс.

Переворот в Чорногорії був запланований на 16 жовтня 2016 року і став одним з найбільш "кричущих" прикладів все більш агресивної кампанії втручання Росії в західні справи, повідомили виданню джерела в британському уряді.

Повідомляється, що причетність Росії до організації замаху на чорногорського прем'єра обговорювалася на першій зустрічі глави міністерства закордонних справ Великобританії Бориса Джонсона і державного секретаря США Рекса Тіллерсона, яка відбулася минулого тижня.

За даними видання, до розслідування перевороту приєдналися спецслужби Великобританії та США. Міністр оборони Чорногорії Предраг Бошкович в коментарі The Telegraph повідомив, що "немає жодних сумнівів", що переворот був профінансований і організований російською розвідкою у співпраці з місцевими радикалами.

16 жовтня 2016 року в Чорногорії пройшли вибори в парламент, перемогу на яких здобула правляча Демократична партія соціалістів на чолі з Міло Джукановичем. За даними ЗМІ, групи сербських екстремістів, яких координували перебували в Сербії громадяни Росії, планували теракти в день виборів.