Політика
21 лютого 2017
Нідерланди порахували прибутки від угоди про асоціацію Україна-ЄС
Економіка Нідерландів матиме позитивний ефект зростання внаслідок дії Угоди про зону вільної торгівлі ЄС-Україна.
news-image

Економіка Нідерландів матиме позитивний, але невеликий ефект зростання внаслідок дії Угоди про зону вільної торгівлі ЄС-Україна. Очікується зростання на рівні 0,03% ВВП або 177 млн евро, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Про це йдеться у доповіді дослідницької групи SEO Amsterdam Economics, створеної на базі факультету економіки Університету Амстердама.

Нідерланди досі остаточно не ратифікували угоду про ЗВТ між ЄС і Україною, але вона тимчасово застосовується з 1 січня 2016 року.

Голландський експорт товарів в Україну істотно знизився в період з 2012-2015 років, але виріс на 18% за 11 місяців 2016 року. При цьому відновлення обсягів експорту збігається з першим роком в ході застосування ЗВТ на тимчасовій основі, - йдеться у доповіді.

В 2016 році голландський експорт в Україну зріс за рахунок машин та устаткування, а також рослинної продукції.

В якійсь мірі зростання експорту Нідерландів протягом 2016 року, швидше за все, відбулося за рахунок відновлення після попереднього падіння, яке відбулося під час збройного конфлікту на сході України протягом 2014-2015 років, - відзначають автори.

Прогнозується, що в результаті дії угоди про ЗВТ, голландський експорт в Україну може збільшитися майже в три рази, з 1,5 млрд євро до приблизно 4,2 млрд. євро. Голландський імпорт з України, за прогнозами, майже подвоїться – з 0,7 млрд євро до 1,3 мільярда.

Загальний вплив на економіку Нідерландів теж позитивний, але невеликий. Беручи до уваги всі прямі і непрямі наслідки для взаємної торгівлі та торгівлі з третіми країнами, голландський реальний ВВП збільшиться на 177 мільйонів євро в результаті угоди про вільну торгівлю. Це еквівалентно зростанню на 0,03% відносно рівня ВВП в 2015 році, - йдеться у доповіді.

Нагадаємо, нижня палата парламенту Нідерландів голосуватиме за ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом 23 лютого.

Верхня палата (Сенат) голосуватиме вже після парламентських виборів у березні, під час яких обирається склад нижньої палати. 

Очікується, що парламент Нідерландів повністю зможе ратифікувати Угоду про асоціацію за два-три місяці.

Читайте також: Літак врізався в будівлю торгового центру в Мельбурні, є загиблі
Читайте також: Курс валют на 21 лютого