Політика
22 лютого 2017
«Повне перезавантаження влади» - вимоги націоналістів до керівництва країни
Ми робимо реальні кроки по об'єднанню національних сил.
news-image
"Сьогодні історичний день. Ми робимо реальні кроки по об'єднанню національних сил. 100 років тому багато українських рухів не змогли об'єднатись - і загубили країну. Цього разу так не трапиться. Націоналісти знайшли спільну мову", - каже актор і музикант Антін Мухарський.

22 лютого на вулиці Інститутській в столиці збираються учасники Маршу національної гідності. Голова колони формується біля верхнього виходу з метро Хрещатик. Очолюють марш лідери "Свободи" Олег Тягнибок, "Національного корпусу" Андрій Білецький та "Правого сектора" Андрій Тарасенко. Поруч із ними колишні й теперішні народні депутати - Андрій Мохник, Андрій Іллєнко. Серед присутніх - письменник Василь Шкляр, колишній політв'язень Степан Хмара, передає «Є!».

Збирається більше 20 тис. людей. Колона рушає і рухаються по вулиці Інститутській під вигуки "Слава Україні!". Зупиняються навпроти Адміністрації президента. Вхід до неї перекрили поліцейські. Для президента Порошенка несуть метрову цукерку в золотій обгортці та півтораметровий квиток на потяг.

"Це - подарунок. Він символізує ціну життів українців, які загинули на війні з Росією. В той час, як наш президент веде там бізнес. Тому цей квиток і солодка пілюля - єдиний його шанс залишити Україну цілим", - пояснює Олександр Алфьоров, спікер "Національного корпусу".

До будівлі парламенту приходять за 25 хв. Антін Мухарський запрошує до слова Олега Тягнибока, Андрія Білецького та Андрія Тарасенка.

"Бездарна міжнародна політика. Люстрацію не провели. Боротьби з корупцією немає, ще й торгують за нашими спинами з окупованими територіями і Москвою. Ми ставимо перед владою ультиматум. Накреслимо червону лінію, через яку не можна переступити. Очікувати чогось від Ради і коаліції вже не доводиться. За останні роки 116 мільярдів доларів вивезли з України в офшори. Потрібне повне перезавантаження влади – дострокові вибори до парламенту і переобрання президента. Тому виконайте бодай один пункт Коаліційної угоди – проголосуйте за закон про вибори на основі відкритих списків, змініть склад Центрвиборчкому і забирайтеся геть",- каже Олег Тягнибок. Його слова зривають оплески та крики "Ганьба!" - в сторону Верховної Ради.

Далі говорить Андрій Білецький:

"Ситуація нині – це плазування, капітуляція та здача територій Кремлю. Ми, українські націоналісти, єднаємо зусилля, щоб протистояти збройній агресії окупанта на Донбасі й фінансовому диктату із Заходу".

Активісти запалюють фаєри. По периметру площі кидають кілька армійських димових шашок. Густий білий дим затягує присутніх.

Нардепи Андрій Іллєнко та Андрій Білецький йдуть зачитати вимоги націоналістів із трибуни парламенту.

Слово надають Василеві Шкляру, а потім - Степану Хмарі.

"Маємо вимагати прийняття закону про тимчасово окуповані території і умови звільнення українських земель. Треба нагадати Порошенку, щоб він нарешті виконав свої конституційні обов'язки і негайно розірвав стосунки з агресором. А також припинив всі угоди з Російською імперією. Бо це лютий ворог, який замахнувся на нашу державу", - говорить Степан Хмара.

Через Skype зв'язуються з учасниками блокади торгівлі на Донбасі.

"Гройсмани, Порошенки не виконують Конституцію. А відповідно до неї, народ - це джерело влади. І наш народ бере на себе ці обов'язки, коли заявляє про блокаду захоплених окупантами територій", - каже Віктор Шишкін, перший генеральний прокурор України.

Повертаються Білецький та Іллєнко.

"Ми розуміємо, що чекати конструктиву від влади немає ніякого сенсу. Вони мають піти геть і дати дорогу тим, хто готовий брати відповідальність за сьогоднішню ситуацію в державі. Ми заявляємо владі: не приймайте закони про особливий статус Донбасу, про вибори на окупованих територіях. Не приватизовуйте стратегічні для України підприємства, не допустіть ринку землі. Не ухвалюйте антисоціальних законів як підвищення пенсійного віку, нищення малого бізнесу. Ми озвучили ці вимоги у парламенті", - розповідає Андрій Іллєнко.

Народні депутати підтримали законопроект про амністію для учасників АТО. Він звільняє від переслідування бійців, які нині сидять у тюрмах.