Суспільство
28 лютого 2017
Кабмін припинить контролювати ціни на продукти
Держава не регулюватиме ціни на соціально значущі категорії товарів.
news-image

Український уряд може припинити контролювати вартість на соціальні продукти харчування, передає «Є!», посилаючись на replyua.net.

Це буде можливо, якщо Кабмін ухвалить відповідну постанову, текст якої було оприлюднено сьогодні 28 лютого, Міністерством економічного розвитку й торгівлі. Постанова передбачає, що держава не регулюватиме ціни на соціально значущі категорії товарів. Цей документ не потребує додаткового затвердження депутатами Верховної Ради, тому для того, щоб він набрав чинності, потрібно, аби його було затверджено під час засідання Кабінету міністрів.

Наразі до переліку соціальних продуктів харчування входять борошно, макарони, хліб, крупи, свинина, яловичина, м'ясо птиці, варена ковбаса, молоко, вершкове масло, олія, сир, яйця, цукор та овочі. Згідно з чинним законодавством, націнка на ці продукти не може бути більшою 15%. Скасування такої функції уряду пояснюють тим, що чинне регулювання не є ефективним. Профільним міністерством було проведено проект, в рамках якого за три місяці було з’ясовано, що регулювання не є дієвим. Крім того, глава уряду Володимир Гройсман запевнив, що такі нововведення будуть корисними для українського бізнесу і сприятимуть проведенню антикорупційної політики в державі.