Суспільство
1 березня 2017
Портников: Живий Чуркін відрізнявся від телевізійного, він ненавидів усе те, що захищав, - і Пауер знала про цю ненависть
Портников: Чуркін міг мріяти пережити Путіна.
news-image

Відставний посол США при ООН Саманта Пауер сприймала свого колегу з Росії Віталія Чуркіна як інструмент в руках президента Володимира Путіна і не покладала на покійного дипломата відповідальність за злочини, вчинені його державою. Про це в колонці для видання "Главред" написав політичний оглядач Віталій Портников, передає «Є!».

Коментуючи статтю пам'яті Чуркіна, яку Пауер опублікувала в The New York Times, Портников зазначив, що на Заході давно перестали бачити в російських дипломатів носіїв ворожої ідеології, а швидше - пристосуванців.

Саманта Пауер не бачила в Віталій Чуркін ідеологічного опонента. Вона бачила в ньому жертву путінського навіженства. Можливо, симпатія до померлого колеги грунтується на тому, що Чуркін говорив їй - цього навіть після смерті дипломата в газеті не розкажеш. З власного досвіду спілкування з радянськими і російськими чиновниками я можу припустити, що живий Чуркін значно відрізнявся від телевізійного. що він ненавидів усе те, що захищав, - і Пауер знала про цю ненависті, - зазначив автор.

Не виключено, що Пауер вважала, ніби інша людина на місці Чуркіна був би ще більш одіозним, припустив Портников.

Чуркін міг мріяти пережити Путіна - і вже потім, в новій, проклинаючій Путіна і його кліку країні, реабілітуватися, стати міністром закордонних справ, які працюють над виведенням російських військ з Криму або Сирії, дипломатом, голосуючим в повній згоді з американськими і європейськими колегами. просто все це не має ніякого значення. Не мають значення погляди, висловлені пошепки в надії сподобатися порядній людині. Не мають значення мрії, які можуть збутися тільки в разі, якщо сприятливо складуться обставини. мають значення тільки вчинки, - підкреслив автор.

За його спостереженням, дипломати в разі незгоди з політикою своїх столиць йдуть зі служби, всюди, крім Росії.

Ніхто з російських дипломатів - які б злочини не здійснювала його країна - не відмовлявся від своєї служби. Тому що вони ділять з державою не відповідальність, а дачі, машини і гроші. А ще можливість жити подалі від країни, яку ці люди колективно зневажають. і я не думаю, що вони щось ненавидять або про щось мріють. Просто за довгі роки життя на Заході вони навчилися робити вигляд - щоб хоч якось бути схожими на людей, з якими там спілкуються. та й взагалі - щоб хоч якось бути схожими на людей, - підсумував Портников.