Політика
1 березня 2017
Європа має знайти альтернативу «мінським» і «нормандскому» форматами, - МЗС Польщі
При цьому остаточне рішення щодо вибору формату залишається за Києвом.
news-image

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський допускає можливість розгляду альтернативного "нормандському" формату. Про це він сказав на спільній з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним і главою МЗС Великої Британії Борисом Джонсоном прес-конференції, передає «Є!», посилаючись на 112.ua.

"Ми обговорили і намагалися дати оцінку "нормандському формату" і "мінському формату". Ми прийшли до висновку, що обидва цих формати принесли трохи позитивних змін. "Мінський" та "нормандський" формати зупинили повномасштабну війну і повномасштабний конфлікт між Україною та Росією, але обидва ці формати не вирішили проблему, не принесли мир між двома країнами. Ми готові до того, що Європа повинна надати розширений формат, щоб допомогти Україні вибратися з проблем, створених російською агресією", - сказав Ващиковський.

При цьому, за його словами, в ході переговорів міністри не визначилися, яким повинен бути новий формат, міністр підкреслив, що вони намагалися підбити підсумки і дати оцінку результатам імплементації домовленостей, досягнутих у Мінську (Білорусь), і процесу переговорів у "нормандському форматі".

"Ми сподіваємося на можливість відкриття дискусії про новий формат і нові рішення, але, звичайно, рішення (щодо нового формату) буде прийматися Павлом (Клімкіним) і президентом Порошенком", - додав Ващиковський.

Клімкін, у свою чергу, додав, що "коли троє друзів збираються разом, це не є формальним початком нового формату, але це "обов'язково початок нових спільних зусиль".

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявилял, що "нормандський формат" не може дати бажаного результату через позицію Росії.