Інтернет
2 березня 2017
Мережу здивувала оптична ілюзія з «червоною» полуницею
При перегляді здається, що ягоди червоні, хоча насправді - сірі.
news-image

Професор психології Університету Рітсумейкан Акійосі Кітаока опублікував знімок з оптичною ілюзією, на якому зображена не червона полуниця, передає Motherboard, передає «Є!» із посиланням на Кореспондент.

При перегляді здається, що ягоди на фото червоного кольору, якими і повинні бути. Однак автор фотографії зазначає, що в знімку червоні пікселі відсутні, а сама полуниця складається із сірих відтінків.


Щоб довести цей факт, один з користувачів Twitter для наочності ізолював кольори, які здаються найбільш червоними, у вигляді квадратів з правого боку. Щоб ефект був максимально переконливий, кольори показані на білому тлі.


 

Як пише УП, фахівці пояснюють, що на фото продемонстрована константність сприйняття кольору.

Константність – властивість зорового образу залишатися незмінним при зміні умов сприйняття. Зокрема, це стосується характеристик кольору, коли змінюється рівень освітленості.

Крім кольору, ми сприймаємо сталими розмір предмета і швидкість його переміщення. Наприклад, для нас двері мають прямокутну форму незалежно від того, під яким кутом вони відчинені, хоча в більшості випадків її проекція на сітківку має форму трапеції.

Те саме стосується сприйняття кольору. Улюблена сорочка для нас синя і на світлі, і в напівтемній кімнаті.

На зображенні, яку створив психолог Акійоші Кітаока, ми бачимо полуниці червоними, хоча насправді червоних пікселів в цьому зображенні немає.

Однак не можна забувати, що константність сприйняття тісно пов'язана ще з однією його особливістю – предметністю.

Ми сприймаємо не кольори і форми, а предмети, що мають певне значення. І образ будь-якого предмета включає не тільки відчуття, а й наші знання про цей предмет, накопичений нами досвід взаємодії з ним.

І цей досвід дуже впливає на наше сприйняття, іноді створюючи потужні ілюзії.

Інакше кажучи, ми бачимо світ так, як він може виглядати відповідно до наших знань про нього. І якщо ми звикли бачити полуницю червоною, то наш досвід робить внесок у той образ, який формується з урахуванням механізмів константності сприйняття.

Читайте також: TAYANNA презентувала еротичний кліп (відео)
Читайте також: Дочка Кадирова представила в Грозному свою першу колекцію вечірніх нарядів (фото)
Читайте також: У столичному кафе порізали людину