НБУ профінасував АТО на 20 млрд грн, кредити пішли на погашення боргів, - Гонтарєва
Дефіцит бюджету в 2014 році склав 54 млрд грн
news-image

Глава НБУ Валерія Гонтарєва в ході прес-конференції 30 грудня розповіла, що протягом 2014 року Нацбанк профінансував 54 млрд грн дефіциту бюджету, з яких 20 млрд з яких пішли на проведення АТО.

Про це пише "Єдність" з посиланням на Facebook-сторінку НБУ.

"Національний банк підтримував Державний бюджет країни, яка веде військові дії. Дефіцит державного бюджету за січень-листопад становив близько 54 млрд. грн., який був практично профінансований Національним банком через купівлю державних цінних паперів. Тому що кошти МВФ та інших міжнародних кредиторів у розмірі 9 млрд. доларів були витрачені на поверненнях старих зовнішніх боргів. Більш ніж 20 млрд. грн. з 54 млрд. грн. пішли на потреби армії для проведення АТО", - заявила гонтарєва.

Інші кошти, за словами голови НБУ, були витрачені на виплати зарплат і пенсій. "Враховуючи, що МВФ не здійснює фінансування військових витрат, хто цього року, крім НБУ, ще міг це зробити? Відповідь – ніхто. Ринки капіталу для країни в стані війни закриті, і ніхто б з інвесторів не допоміг", - доповнила вона.

Нагадаємо, що раніше представники фінансового комітету Верховної Ради заявляли, що вони чекають главу НБУ в парламенті для розмови. Повідомлялось також, що Гонтарєвій шукають заміну. Серед ймовірних кандидатів на цю посаду називали міліардера Джорджа Сороса, екс-главу МВФ Домініка Стросс-Кана та "представника Федеральної резервної системи" США.