Політика
9 березня 2017
«За ним спостерігають з Москви»: адвокат Сенцова розповів про його життя у колоні
З Сенцовим контактує тільки один журналіст із місцевого інтернет-видання.
news-image

Український режисер Олег Сенцов, ув'язнений у російській колонії, не отримує листи і практично перебуває в ізоляції.

Про це розповів його адвокат Дмитро Дінзе, передає «Є!», посилаючись на Радіо Свобода.

"Наскільки я знаю, листи, які йому надсилають, до нього не доходять. Вони, як я дізнався від співробітників колонії, пересилаються в Москву, і там люструються. Наскільки я знаю, Зоя Светова хотіла до нього потрапити, щоб з ним інтерв'ю зробити. Але її не пустили. Фактично він знаходиться в ізоляції. За ним спостерігають з Москви і відповідні умови утримання йому створюють, щоб від нього нічого не йшло і до нього нічого не приходило. Вирішуються якісь побутові питання - посилки приходять речові, продуктові, але листи з-за кордону, листи з України до нього не доходять", - розповів адвокат.

За словами Дінзе, з Сенцовим контактує тільки один журналіст із місцевого інтернет-видання, що також є членом Громадсько-спостережної комісії в Якутії.

"Він до Олега періодично їздить і, відповідно, з ним веде якісь розмови, відстежує умови його тримання. Місцевого адвоката для цього наймати не має жодного сенсу", - каже Дінзе.

Окрім того, адвокат додав, що будь-яких конфліктів з іншими ув'язненими у Сенцова немає.

"Власне кажучи, він займається творчістю, пише п'єси, розповіді, сценарії. Йому просто-напросто ніколи налагоджувати якісь взаємини в колонії, він повністю поглинений і зайнятий творчим процесом. Олег сподівається вийти і почати знімати фільм. Можна сказати, що зараз він працює на майбутнє, сам для себе", - сказав Дмитро Дінзе.

Українського кінорежисера, сценариста та активіста Євромайдану Олега Сенцова російська ФСБ затримала у ніч проти 11 травня 2014 року у Сімферополі та звинуватила у підготовці терактів у Криму, Зокрема, Сенцову закидають керівництво диверсійно-терористичною групою "Правого сектору", яка начебто здійснила 14 і 18 квітня 2014 року підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, а також готувала в кримській столиці вибухи біля пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

25 серпня 2015 року Сенцова засудили загалом до 20 років ув'язнення у колонії строгого режиму.