Події
10 березня 2017
Якби послухали Тараса Григоровича, то б краще жили без москальських ідей
Після урочистого концерту, всіх запрошували на екскурсії музеєм та відвідини майстерні гончара.
news-image

203-ті роковини із дня народження Шевченка вчора відзначали у селі Моринці Звенигородського району Черкащини.

Інформує «Є!», з посиланням  на gazeta.ua.

Вшанування у селі розпочали о 9:00. На захід прийшли більше 200 людей. Більшість - місцеві, також приїхали керівники з області. Після урочистого концерту, всіх запрошували на екскурсії музеєм та відвідини майстерні гончара.

"Я не українець, а вірменин і прихильник Шевченка. Вперше почув його в студентські роки в Єревані. Нам читав Шевченка викладач історії. У школі вчили, що за кавказькими горами відразу починається Росія. І лише від того історика, коли мені було 18 років, дізнався, що є Україна, Білорусія, Литва, Латвія", - говорить художник Ашот Ґаікович. Щороку приїздить на батьківщину Тараса Шевченка. Живе в Україні 28 років. Одружений з українкою.
"Я не зможу вам зачитати напам'ять вірші, але "Кобзар" гортаю часто. Шевченко - український пророк. Він ще двісті років тому писав, що відбуватиметься зараз. Якби його слова послухали раніше, то ми б жили краще, без москальських ідей. Зараз потрібний націоналізм, тоді зможемо "борітеся - поборете". Зараз це найважливіше".

Вшанування тривало близько 2 годин. Наостанок чиновники із губернатором області Юрієм Ткаченком посадили алею дубів у пам'ять про письменника.

А сьогоднішня дата - 10 березня - день коли Тарас Шевченко відбув у вічність і, напевно, немає такої людини в Україні хто хоча б раз не читав ці стрічки:

Як помру то поховайте,

Мене на могилі

Серед степу широкого,

На Вкраїні милій,

Щоб Лани широкополі і Дніпро, і Кручі

Було видно, було чути,

Як реве ревучий...

Він, великиий український митець, заслуговує, щоб про нього пам'ятало не одне покоління.

Його «Кобзар» - це як українська Біблія.

Читайте також: «Попри заборону»: у Криму активісти вшанували пам'ять Шевченка та влаштували перегляд фільму про Кобзаря