Суспільство
1 січня 2015
Десять головних подій 2014 року
З початку року всі погляди були прикуті до України, де в січні мирна акція протесту проти уряду, що тривала кілька тижнів, переросла у збройні сутички.
news-image

1.На вулицях Києва загинуло більше 100 людей - хто винен у їх смерті досі невідомо. Було підписано угоду про врегулювання, президент Віктор Янукович втік до Росії, а до влади прийшов тимчасовий уряд.

2. Росія незабаром оголосила, що перемога «Євромайдану» становить загрозу російськомовному населенню Криму, і 1 березня Рада Федерації дозволила введення військ в Україну. Військові бази на півострові стали займати люди у формі без розпізнавальних знаків. 16 березня пройшов референдум, який більшість країн світу не визнало законним. Через два дні Крим "увійшов" до складу Росії, а рейтинг Володимира Путіна злетів до 82 відсотків. Перші санкції вже введені, але росіян це не турбує, головне - #Кримнаш.

3. Приєднання півострова стало сигналом для жителів південного сходу України: вони теж можуть стати частиною Росії. У Донбасі озброєні люди захоплюють адміністративні будівлі і вимагають незалежності, Київ відкриває фронт проти сепаратистів, яких стає все більше. Захід звинувачує Росію у відправці військових і зброї сепаратистам і вводить все нові санкції, Москва все заперечує, в Україні починається повномасштабна війна. Жертвами бойових дій за рік стали майже п'ять тисяч осіб, серед них 283 пасажири і 15 членів екіпажу Boeing «Малайзійських авіаліній», збитого в небі над Донецьком 17 липня. Київ і Захід заявили: літак знищили сепаратисти з ракетної установки «Бук». Москва до цього моменту намагається довести, що лайнер збив український військовий літак. Перші результати незалежного розслідування показали - це була ракета. Багато експертів вважають: встановити, хто її випустив, не вдасться ніколи.

4. НАТО звинуватило Кремль у нападі на Україну, Росію фактично виключили з Великої вісімки. Давно забутий тріумф, з якого починався цей рік для країни: Олімпіада в Сочі. Перші ігри в пострадянській Росії ціною в 50 мільярдів доларів - найдорожчий проект в історії Олімпійського спорту, перемога національної збірної, захоплені відгуки - але через півроку ведмедика забудуть, а Росію зарахують до країн-агресорів.

5. Ще одне важливе свято спорту - Чемпіонат світу з футболу в Бразилії. З 12 червня по 13 липня світ жив тільки зведеннями турнірних таблиць. Тріумфаторами стали німці, які здолали збірну Аргентини на стадіоні «Маракана» з рахунком 1: 0. Бундестім стала першою європейською командою, яка перемогла на чемпіонаті в Америці, на батьківщині футболістів зустрічали як героїв, а Аргентина занурилася в траур.

6. У цьому році людство зіткнулося з найсильнішим в історії спалахом смертельного вірусу. Жертвами лихоманки Ебола стали більше семи з половиною тисяч чоловік, влітку лікарі заговорили про епідемію. В світі були прискорені розробки вакцини, боротьба з лихоманкою триває.

7. США в 2014 завершують виведення військ з Афганістану: закінчилася операція, що тривала більше 10 років. Але відразу ж почалася інша. Влітку уряд Іраку звернувся до Вашингтону за військовою допомогою через вторгнення бойовиків угрупування Ісламська держава, що захопили майже третину країни. США і союзники почали бомбардування їх позицій в Сирії та Іраку, наступ вдалося зупинити. Десятки тисяч жителів втекли від ісламістів, які оголосили про створення халіфату.

8. Одне з найдраматичніших подій року: зникнення рейсу MH 370 над Тихим океаном. Величезний Boeing шукали рятувальники з декількох країн протягом декількох тижнів. Що сталося з літаком, який зник з екранів радарів, але після цього летів ще 7:00, досі невідомо. 239 людей, які перебували на його борту, оголошені загиблими.

9. У Росії рік завершується економічним спадом: інфляція прискорюється, темпи зростання сповільнюються, рубль стрімко дешевшає. У вівторок 16 грудня трапився новий «чорний вівторок»: на валютному ринку паніка, курс євро пробив 100 рублів, курс долара - 80. Ситуація нормалізувалася до кінця місяця, але багато аналітиків прогнозують рецесію. За словами незалежних експертів, прийдешні потрясіння - наслідок протистояння Москви і Заходу і санкцій війни, яка почалася з приєднання Криму.

10. Космічний прорив року: зонд «Розетта» після десяти років поневірянь наздогнав комету «Чурюмова-Герасименко». 12 листопада Європейське космічне агентство оголосило про посадку модуля «Філи» на поверхню ядра космічного тіла, апарат почав передавати на Землю першу інформацію - в 2014 році людство вперше спіймало комету за хвіст.