Події
20 березня 2017
Близько 22% переселенців змушені повернутись в ОРДЛО через високу орендну плату за житло, - повідомляє ООН
Ці особи продовжують перебувати в незахищеному становищі щодо засобів до існування і гарантованого володіння житлом.
news-image

Довгострокові рішення, які забезпечили б інтеграцію внутрішньо переміщених осіб (ВПО), все ще не вироблені, і ці особи продовжують перебувати в незахищеному становищі щодо засобів до існування і гарантованого володіння житлом. Про це йдеться в XVII Доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) про ситуацію з правами людини в Україні, за результатами підготовленим роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні в період з 16 листопада 2016 р.р. по 15 лютого 2017 р Документ був оприлюднений 15 березня, інформує «Є!», з посиланням на novosti.dn.ua.

Уточнюється, що мова йде про поняття «достатнє житло» - це житло, доступне за ціною, придатне для проживання, доступне фізично, розташоване близько до необхідних для життя об'єктів, адекватне з точки зору культури, з правовим забезпеченням проживання і доступом до необхідних послуг ( включаючи водопостачання, каналізацію і енергопостачання).

«Відсутність доступу до належного житла безпосередньо впливає на тенденції переміщення населення і повернення на територію, яка постраждала від конфлікту ... 70% ВПЛ назавжди повертаються на територію, яка постраждала від конфлікту, для захисту свого майна, а 22% - тому, що не можуть собі дозволити орендувати житло. Це ілюструє наслідки відсутності з боку уряду (України - ред.) конкретних кроків забезпечення довгострокових рішень житлової проблеми і успішної інтеграції », - йдеться в доповіді.
У УВКПЛ також відзначають, що деякі ВПЛ не мають доступу до державної соціальної підтримки, зокрема, до субсидій на оплату комунальних послуг, «оскільки у них немає офіційних договорів оренди житла з домовласниками, укладення яких вимагає українське законодавство, але які рідко є, оскільки багато домовласників не хочуть формалізувати свої домовленості з ВПЛ ».

За Інформації УВКБ ООН, з 62%, ВПЛ орендують житло, офіційні договори оренди підписали тільки 5-7%.

Багато переселенці розповіли УВКПЛ, що будуть змушені повернутися на непідконтрольну української влади територію (НКТ) через підвищення тарифів на комунальні послуги, які вони тепер не можуть оплатити. Як показало дослідження NRC (грудень 2016 року), 52% всіх прохань про правову допомогу, отриманих гуманітарними організаціями, стосувалося житлових субсидій та фінансової підтримки для покриття видатків на оплату комунальних послуг.

Незважаючи на те, що місцева влада іноді виділяють переселенцям тимчасове житло, більшість ВПЛ не отримують документів, що свідчать про їх право на користування даними приміщеннями. «Така відсутність правового забезпечення проживання підвищує ризик примусового виселення ВПЛ та інших порушень прав людини, наприклад, ризику бездомності, небезпечних повернень», - констатується в доповіді.

У доповіді також наголошується, що ситуація з майновими павами людей на НКТ також поки не ясні: «Збройні групи продовжили виконувати рішення, спрямовані на« регулювання »майнових питань на підконтрольній їм території, причому їх наслідки для майнових прав людей, особливо які повернулися або переміщених осіб , ще не ясні ».

Читайте також: Директор київського санаторію «Джерело» найняв озброєних тітушок, щоб виселити переселенців із окупованих територій. Опубліковано відео нападу
Читайте також: Порошенко заявив, що в Україні немає конфлікту на Сході (відео)