Події
21 березня 2017
Оточення Путіна вивело з Росії 749 млн. доларів‍
До злочинної схеми залучено олігархів, московських банкірів та осіб зі зв'язками у ФСБ РФ.
news-image

Через найбільші британські банки пройшло майже 740 млн дол. з коштів, що відмивалися російськими зловмисниками зі зв'язками в уряді і ФСБ в рамках масштабної міжнародної схеми під кодовою назвою "Глобальна пральня" (The Global Laundromat), повідомляє The Guardian з посиланням на дані, отримані міжнародною організацією журналістів-розслідувачів (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP), "Новою газетою" і Süddeutsche Zeitung.

Про це пише «Є!», посилаючись на 112 Україна.

Зокрема, зазначається, що в поле зору органів юстиції потрапили 17 банків, які базуються в Британії, у тому числі HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds і Barclays. Тепер їм усім доведеться пояснити, що їм було відомо про цю кримінальну схему і чому вони не відхиляли підозрілі грошові перекази.

Згідно з документами, які потрапили в розпорядження Guardian, не менш ніж 20 млрд дол. було переведено з Росії за чотирирічний період між 2010 і 2014 роками, проте реальна сума може становити 80 млрд дол.

Ймовірно, що гроші виводили до Молдови, звідти - до Латвії і потім до інших країн ЄС, у тому числі до Великої Британії.

Слідство вважає, що до схеми було залучено близько 500 осіб, у тому числі олігархів, московських банкірів та осіб зі зв'язками у Федеральній службі безпеки РФ.

"Ігор Путін, двоюрідний брат президента Росії Володимира, був у раді одного з московських банків, який мав рахунки, замішані в шахрайстві", - підкреслює видання.

При цьому наголошується, що процес ідентифікації багатих і політично впливових росіян, які стоять за цією операцією, наразі триває.

Примітно, що дані, на які посилається видання, отримано в рамках трирічного розслідування, що проводилося поліцією Латвії та Молдови. Їх надали джерела, що побажали залишитися неназваними.

Загалом, у документах міститься інформація щодо близько 70 тис. банківських операцій, у тому числі 1 920 операцій, які пройшли через банки Великої Британії і 373 - через банки США.

Раніше зазначалося, що найбільші британські банки до 2017 року можуть вийти з Британіїу зв'язку з побоюваннями щодо наслідків Brexit.

Читайте також:Агент Росії найняв 500 осіб для перевороту в Чорногорії