Суспільство
24 березня 2017
Українська армія з чорноморським флотом Росії здружилися, – свідок про анексію Криму
Більшість кримчан були за приєднання Криму до Росії, не відповідають дійсності.
news-image

Під час подій 2014 року, коли Росія окуповувала Крим, більшість громадян півострова проявляли нейтральну позицію та очікувала, чим це все закінчиться, а потім вже вони прийняли реальність такою, як вона є.

Про це розповів кримський татарин Осман Соцький, який був одним із очевидців анексії Криму, пише "РБК-Україна", передає «Є!».

Скрізь ходила міліція. Здавалося, що це – за межею реальності. Але окупантам правоохоронці не чинили спротиву, оскільки бачили, що поруч – важке озброєння, що ризикувати не варто. І, до того ж, ходили розмови, що не потрібно лізти на ножі, що це все може погано закінчитися, – наголошує кримчанин.

За його словами, твердження, що більшість кримчан були за приєднання Криму до Росії, не відповідають дійсності.

Більшості там не було. Окупацію сприйняли, як факт. Була така собі нейтральна сторона, яка згодом анексію і підтримала. Тобто багато кримчан тоді зайняли "позицію спостерігача" та чекали, що ж далі станеться. А потім вже вони прийняли реальність такою, як вона є. Вже після початку війни на Сході України нейтральна частина громадян встала на проросійський бік. Крім кримських татар, опору анексії півострова практично ніхто не чинив. Також першими волонтерами серед тих,хто допомагав українській армії, були саме кримські татари. В заблоковані росіянами українські частини вони приносили їжу, – підкреслює свідок тих події.

Також він зауважив, що Україна мала принаймні тоді продемонструвати свою силу: перекрити переправу або якось маневрувати, але цього не було.

Як приклад він наводить те, що до окупації Криму в Перевальному та Феодосії розташовувалися найбоєздатніші частини української армії, "але вони взагалі нічого не зробили".

Всім був зрозуміло, що українська армія на півострові складається в основному з місцевого населення. І опиратися ніхто не хотів. Спочатку вони всі там разом з чорноморським флотом добре здружилися. У них там бази поряд стояли. Ніхто не вірив в якийсь конфлікт. Думали, що якийсь час пройде, і це все потім "розрулиться". Тим більше, що Росія до останнього підносила це як якісь маневри та навчання, – додав Осман.

Крім того, кримський татарин згадав, як офіцери української армії запросили до себе у лазню російських солдат.

Можна уявити, наскільки вони були не готовими воювати проти них, – зауважив Соцький.