Київ
25 березня 2017
Кияни вимагають забрати Києво-Печерську Лавру у Московського патріархату
Києво-Печерська лавра була заснована в 1051 році при Ярославі Мудрому і є однією з найбільших православних святинь України. Разом з Софійським собором внесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
news-image

Кияни ініціювали збір підписів за передачу Києво-Печерської лаври у відання Київського патріархату. Відповідна петиція розміщена на сайті Київради, передає «Є!».  

«З огляду на антиукраїнську, цинічну, часто ворожу Україні позицію більшості священиків УПЦ Московського патріархату і особисто предстоятеля УПЦ Московського патріархату Онуфрія, скарбника Києво-Печерської лаври єпископа Варсонофія, прохання розглянути можливість проведення збору підписів громади міста з метою переведення Успенської Києво-Печерської лаври з Московського в Київський патріархат », – йдеться в тексті петиції.

За два дні зібрано понад 70 відсотків від необхідної кількості підписів, а до кінця збору залишається ще вісімдесят сім днів.  

Києво-Печерська лавра була заснована в 1051 році при Ярославі Мудрому і є однією з найбільших православних святинь України. Разом з Софійським собором внесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  

На території Верхньої лаври діє Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, якому було присвоєно статус національного в 1996 р В даний час пам’ятник знаходиться під юрисдикцією національного заповідника, державних музеїв і Української православної церкви Московського патріархату.  

Нагадаємо, що Українська Православна Церква Московського патріархату вже не вперше стає об’єктом скандалу. Під час Революції Переваги УПЦ МП підтримувала режим януковича і, за деякими даними, ховала в Лаврі тітушок. Нещодавно стало відомо, що при її підтримці на окупованих бойовиками територіях Донбасу дітям видавали в школах російські підручники. Голова церкви Владика Павло у вересні порушив правила дорожнього руху, проте відмовився визнавати провину і назвав журналістів, які висвітлювали інцидент, «одержимими».