Події
27 березня 2017
Це була спланована серйозна операція, з групами прикриття і стеження, - Геращенко про вбивство Вороненкова
Геращенко розповів подробиці розслідування вбивства Вороненкова.
news-image

Член колегії МВС, депутат Антон Геращенко заявляє, що екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова спеціально виманили на зустріч, номер ініціатора зустрічі відомий слідству.

Про це Геращенко заявив в інтерв'ю російській "Новой газете", пише «Є!» з посиланням на УП.

 
"Йому (Вороненкову) хтось подзвонив і запропонував зустрітися об 11:30 ранку (Вороненков був убитий о 11:24 ранку, на 12:30 у нього була призначена зустріч з Пономарьовим, однак близько 11:00 ранку Вороненков повідомив, що його ранкова зустріч скасована- ред). хтось, хто йому дуже важливий", - нагадав Геращенко.
"Йому (Вороненкову) хтось подзвонив і запропонував зустрітися об 11:30 ранку (Вороненков був убитий о 11:24 ранку, на 12:30 у нього була призначена зустріч з Пономарьовим, однак близько 11:00 ранку Вороненков повідомив, що його ранкова зустріч скасована- ред). хтось, хто йому дуже важливий", - нагадав Геращенко.
"Ми знаємо, що його спільник на машині Daewoo виїхав, коли побачив, що Паршева застрелили. Ми його поки не спіймали, але сподіваємося, що спіймаємо. Обов'язково буде і той, хто навів - це співучасник. Всіх осіб, які причетні до злочину, ми будемо оголошувати в міжнародний розшук через Інтерпол", - заявив Геращенко.

Він додав, що йде розшук спільника, який був в машині.

Він нагадав, що Паршев родом із Севастополя, йому 28 років. 

"Це молодий здоровий хлопець, досить рішучий. Він був близький до різного роду радикальних угруповань - футбольним фанатам, він був ультрас. Він був проросійськи налаштований", - сказав Геращенко.
"Взагалі Паршев був проросійськи налаштований фашист", - уточнив він і показав автору інтерв'ю фотографію на своєму телефоні – татуювання на чиїйсь закривавленою нозі - на татуюванні зображена людина, можливо, воїн і написано "Jarl". Геращенко стверджує, що це фото простреленої ноги кілера і що на татуюванні "чітко фашистська символіка", а сам Паршев - "скінхед", відзначає видання.

Геращенко заявив, що слідство перевіряє причетність Паршева до захоплення Криму Росією.

"У 2014 році Паршев був в Криму, і зараз перевіряється його причетність до захоплення Криму на стороні російських військ ... За нашою інформацією, [пізніше] він був завербований російськими спецслужбами", - сказав він.
"Після проходження спецпідготовки в Російській Федерації він прийшов в Україну пішки з Білорусії в лютому 2015 року. Зараз допитуються його рідні та близькі, щоб з'ясувати, що з ним було до цього часу", - розповів він.

Геращенко зазначив, що безпроблемний перетин кордону був можливим через недбалість слідчого, який не подав заявку на контроль за перетином кордону.

"Після повернення в Україну йому була дана задача потрапити в Національну гвардію України, і він звертався в кілька підрозділів. Тобто наполегливо цього домагався, хоча ті, кого ми опитували, кажуть, що ніколи у нього не було бажання служити в армії", - сказав Геращенко.

За його словами, Паршев прослужив в Нацгвардії 14 місяців.

"Зараз опитуються всі його товариші по службі, вивчається питання, чому при його зарахування в частину не було запиту на рахунок притягнення його до кримінального переслідування. Справа у нього економічне, але ролі це не грає", - сказав він.

Геращенко стверджує, що кілер служив в частині під Києвом, в Петрівцях."Наскільки я знаю, в боях він не брав участі, але, можливо, виїжджав стояти на блокпостах", - сказав він.

"Швидше за все, він звітував про те, як живе його частина, можливо, була думка диверсії, але потім вирішили перевести його на іншу справу. Ми знаємо, що в серпні 2016 року йому було поставлено нове завдання - піти з Нацгвардії і чекати. Як ми це дізналися, я не можу сказати", - розповів Геращенко.

Як відомо, Денис Вороненков переїхав із родиною із Росії до України й у грудні 2016 року отримав громадянство України. Він дав свідчення у справі проти екс-президента України Віктора Януковича про державну зраду.

У Росії Вороненкова оголосили у розшук, звинувачуючи в шахрайстві. Захист колишнього депутата Держдуми за 10 днів до його вбивства повідомивправоохоронним органам Росії його адресу в Києві.

23 березня 2017 року Вороненкова застрелили у центрі Києва біля готелю "Прем’єр Палас". Охоронець колишнього російського депутата, який також отримав поранення, встиг поранити нападника – і той згодом помер у лікарні.

За даними українських правоохоронців, Вороненкова застрелив 28-річний громадянин України Павло Паршов, який служив у Нацгвардії і виконував завдання російських спецслужб.

Українська влада попередньо підозрює руку Москви у вбивстві Вороненкова.