Світ
29 березня 2017
Росія в ООН заявила, що не змінить свого рішення щодо визнання «незалежності» Абхазії та Південної Осетії
Українська сторона запропонувала ухвалити заяву для преси.
news-image

Під час закритого засідання Ради Безпеки ООН від 28 березня російська сторона заявила, що не змінить свого рішення щодо питання визнання "незалежності" Абхазії та Південної Осетії і відмовилася підтримати документ, що підтверджує суверенітет і територіальну цілісність Грузії, про це повідомив речник Постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко в коментарі агентству "Укрінформ", передає «Є!».

Україна у вівторок поставила питання щодо загострення ситуації у Грузії, зокрема в окупованих регіонах Абхазії та Південної Осетії, привернула увагу членів Ради Безпеки до так званих "парламентських виборів в Абхазії 12–26 березня та "референдумів", запланованих у 2017 році в Південній Осетії, – розповів український дипломат.

Українська сторона висловилася, що такі дії є нелегітимними, не мають юридичної сили, є спробою узаконити окупацію територій, що належать Грузії .

Ми також поінформували про подальшу мілітаризацю Абхазії та Південної Осетії, порушення прав людини і наголосили, що така політика є дуже схожою з російською окупацією у Криму, – повідомив Ніколенко.

За його словами, позицію України підтримала більшість членів Ради Безпеки, які говорили про порушення Росією норм міжнародного права та закликали її поважати суверенітет і територіальну цілісність Грузії.

На це російська сторона відповіла Раді Безпеки, що потрібно змиритися з ситуацією, адже Москва не збирається міняти свого рішення щодо визнання цих республік, – пояснив спікер представництва України в ООН.

У підсумку українська сторона запропонувала ухвалити заяву для преси по суті дискусії, що відбулася, однак російська сторона виступила проти ухвалення будь-якого документа, підсумував Ніколенко.

8–12 серпня 2008 року між Росією та Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південно-осетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше Росія визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Після конфлікту Росія та Грузія припинили дипломатичні відносини.

Абхазія та Південна Осетія, згідно з грузинським законодавством, – окуповані Російською Федерацією території. Регіони проголосили незалежність від Тбілісі на початку 90-х років. У 2000-х роках незалежність Абхазії та Південної Осетії визнали чотири країни: Росія, Нікарагуа, Венесуела та Науру.