Політика
30 березня 2017
Литва просить Меркель допомогти повернути Акт 1918 року про відновлення незалежності
Документ був виявлений в дипломатичному архіві МЗС Німеччини.
news-image

Президент Литви Даля Грибаускайте звернулася до канцлера ФРН Ангели Меркель з проханням про сприяння в поверненні балтійській республіці Акта про відновлення незалежності Литви 16 лютого 1918 року, сенсаційно виявленого в дипломатичному архіві МЗС Німеччини, передає «Є!»

Ми вже зв'язалися з бюро канцлера і попросили вивчити можливості повернення документа Литві", - заявила в четвер журналістам Грибаускайте.

Акт 16 лютого, що вважався втраченим, був виявлений в середу в дипломатичному архіві МЗС Німеччини в Берліні професором Університету імені Вітаутаса Великого Людасом Мажилісом. Звістка про це є в Литві новиною номер один, вона розтиражована на перших сторінках газет. Раніше одна з литовських комерційних компаній пообіцяла за цю знахідку премію в € 1 млн.

16 лютого 1918 року 20 делегатів Литовської Таріби (Ради) у Вільнюсі проголосили Акт про відновлення незалежності, втраченої в 1795 році в результаті поділу Речі Посполитої. Документ приймався в умовах кайзерівської окупації. Професор Мажиліс виявив його в папці з аналогічним текстом німецькою мовою і декларацією від 11 грудня 1918 року про намір Литви дотримуватися тісних союзних відносин з Берліном.

Читайте також: Віталій Кличко: «Європу сьогодні турбує недостатньо ефективна боротьба з корупцією в Україні»
Читайте також: У МЗС РФ запропонували «проаналізувати, хто такий український народ» із залученням «міжнародних експертів»
Читайте також: У Кабміні стверджують, що абонплата за газ не збільшить витрати людей