Суспільство
3 квітня 2017
У Нацкомісії відповіли на вимогу Гройсмана скасувати абонплату на газ
Здорожчання буде не втричі, а лише вдвічі.
news-image

Із вимогою скасувати абонплату за газ сьогодні, 3 квітня, Кабмін звернеться до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Принаймні, так заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє «Є!» з посиланням на Уніан.

 Зазначається, що керівник Нацкомісії Дмитро Вовк уже відреагував на вимоги прем'єра. Напередодні він заявив, що він проти скасування абонплати. За його версією, здорожчання буде не втричі, а лише вдвічі. І його можна ще зменшити.

"Для кожного споживача є можливість зменшити свою абонплату наступним чином – звернення до облгазу, якщо протягом трьох місяців він фізично не замінює на меншого типу розміру, він зобов'язаний автоматично зменшити рахунки і ви будете платити не 90 гривень, як вам сказали, а 28 гривень з ПДВ. Ми, як комісія, будемо ініціювати зменшення тарифу на тепло. Таким чином сукупний рахунок, якщо ви маєте газову плиту і централізоване опалення, рахунок не збільшиться", - сказав голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Як повідомлялося, так звану плату за трубу запровадили від 1 квітня.

Окрім тарифів на газ, українці мають сплачувати ще й за приєднання їхніх будинків та квартир до газових мереж. І це при тому, що на селі ці мережі люди власним же коштом і прокладали.

Для власників квартир, які користуються лише газовими плитами, платіжки зростають утричі. До того ж на абонплату не поширюється субсидія. Нову методику розрахунку вартості газу було прийнято 28 березня.

Новація вже викликала критику в експертів і виявила абсурдні приклади нарахування тарифів, що відрізняються в кілька разів, для сусідніх сіл з однаковою інфраструктурою. Також була озвучена думка, що прибуток від збільшення тарифів, який складе в сумі додаткові майже 8 мільярдів гривень на рік, піде не в бюджет країни, а кишені олігархів, які є власниками облгазів.