Світ
6 січня 2015
Що таке PEGIDA: В Німеччині набуває популярності правий рух проти "ісламізації Заходу"
У понеділок тисячі людей вийшли на масові акції у Берліні, Кельні, Дрездені і Штутгарті
news-image

Вчора, 5 січня, різними містами Німеччини прийшли акції руху "Патріотичні європейці проти ісламізації Заходу" (PEGIDA), які не припиняються ще з жовтня.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на ВВС.

У понеділок тисячі людей вийшли на масові акції у Берліні, Кельні, Дрездені і Штутгарті.

Під час щотижневих демонстрацій лунають такі гасла, як "За збереження нашої культури", "Проти релігійного фанатизму" і "Проти релігійних воєн на німецькій землі".

На один такий захід у Дрездені минулого місяця вийшли понад 17,5 тисяч людей.

Однак згодом у Німеччині поширилися демонстрації у відповідь, а діяльність і гасла групи PEGIDA викликали осуд німецьких політиків. Зокрема, в новорічному зверненні PEGIDA осудила і канцлер ФРН Ангела Меркель.

Щорічно Німеччина приймає найбільше з-поміж усіх європейських держав число біженців з країн ісламського світу. Багато з них приїжджають зі зруйнованої війною Сирії.

Учасники протестів висловлюють невдоволення тим, що багато мігрантів, які прибувають з мусульманських країн і отримують німецьке громадянство, відмовляються інтегруватися в німецьке суспільство і приймати усталені в ньому правила і норми.

PEGIDA була заснована в Дрездені Лутцем Бахманом і привернула увагу громадськості, коли її мітинги почали ставати масовими і охоплювати велику кількість людей. Демонстрація 7 грудня зібрала близько 10 тис. чоловік, а 15 грудня - вже 15 тис.

Коментатори пояснюють успіх організації невдоволенням людей європейською імміграційною політикою і недовірою до політиків і засобів масової інформації.

За даними опитування, проведеного німецьким журналом Stern, кожен восьмий житель Німеччини готовий приєднатися до акцій PEGIDA проти радикального ісламу, якщо вони будуть проходити поблизу від нього.

Офіційна Facebook-сторінка руху нараховує більше 108 тис. читачів.