Суспільство
4 квітня 2017
Семена на суді: Журналіст може висловлювати свою думку про Крим
Російське слідство заборонило йому залишати півострів.
news-image

На судовому засіданні в підконтрольному Кремлю Залізничному суді Сімферополя 3 квітня Микола Семена заявив, що будь-який журналіст має право висловлювати свою думку з приводу статусу Криму і брати участь у дискусії про цей статус, яка зараз ведеться в світовій спільноті.

Про це Семена розповів в коментарі Крим.Реаліі, передає «Є!».

За його словами, на засіданні суду основну увагу приділяли встановленню авторства матеріалу, який фігурує в обвинуваченні, незважаючи на те, що сам журналіст на першому допиті 19 квітня 2016 року визнав авторство, і це є доведеним фактом.

Заслухали свідків з ФСБ, які проводили за мною стеження. Головну увагу було приділено тому, що доводили, що я є автором цього матеріалу, хоча це я ніколи не заперечував. Більше значення, на мій погляд, буде мати подальший хід розгляду справи, коли ми будемо говорити про те, що сама ця стаття не має складу злочину. Саме цьому аспекту приділялося мало уваги під час слідства, - сказав Семена.

Журналіст зазначив, що має намір на судовому засіданні довести, що "журналісти в даному випадку просто використовували своє право на публікацію думки, використовували своє право на свободу слова, і правомірно брали участь у світовій дискусії щодо статусу Криму".

Він додав, що судове засідання було відкритим, на ньому були присутні представники засобів масової інформації, вони проводили аудіозапис судового засідання. У той же час, суд відмовив адвокату Семени в можливості провести аудіо і відеозапис засідання.

Нагадаємо, навесні в Криму пройшли масові обшуки, в тому числі, у незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з Крим.Реалії.

Проти Миколи Семени порушили кримінальну справу за статтею 280.1 КК РФ "Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ".

Російське слідство заборонило йому залишати півострів.

Захист Семени і міжнародні організації закликали ФСБ Росії випустити журналіста з Криму на лікування, позитивної відповіді не отримали.