Сьогодні день народження Квітки Цісик: цікаві історії життя легендарної співачки (відео)
У Національній опері України у день народження співачки відбудеться музичне дійство Незабутня Квітка.
news-image

4 квітня мало виповнитися 64 роки співачці українського походження Квітці Цісик. Померла 19 років тому від раку молочної залози. Видала два альбоми українських пісень - "Kvitka" та "Two colors". Обидва були номіновані на премію "Греммі". У Національній опері України у день народження співачки відбудеться музичне дійство "Незабутня Квітка".

Про це кореспондентові Gazeta.ua повідомив засновник та продюсер українсько-американського благодійного проекту "Незабутня Квітка" Алекс Гутмахер, пише «Є!».

"Ми обоє мали рак, познайомилися під час лікування. Мені вдалося вилікуватися, а Квітка — згасла. Зібрані кошти від концерту підуть на закупівлю переносних мамографів "Квітка". Планується, що апарати будуть працювати не тільки в містах, але й селах, щоб лікарі могли проводить безкоштовне обстеження жінок навіть у дальніх куточках країни. Квітка померла, а справа її живе", - розповів Гутмахер.

У проекті візьмуть участь Василь Попадюк, Павло Табаков, Брія Блессінг, Оксана Білозір, Оксана Муха, Аркадій Войтюк, Кіра Мазур, Ігор Бранован. Режисер проекту — Василь Вовкун, ведучий — Євген Нищук.

Ім'я Квітки Цісик, в США її звали Кейсі, дуже популярне в Америці. Українська співачка, донька емігрантів зі Львова, протягом 15 років була голосом автоконцерну Ford, озвучувала рекламні ролики провідних компаній — Coca-cola, American Airlines, MConald's. Тендітна Кейсі, яка мала 1, 47 зросту, крок за кроком підкорювала американський шоу-бізнес, співала на бек-вокалі у Майкла Джексона і Х'юстон. Саме вона виконала саундтрек до фільму "You Light Up My Life" який у 1978 році удостоївся премії "Оскар" за кращу пісню. Тільки за нагородою вийшла не українка, а інша співачка.

Про хворобу дізналася 1992 року. За сім років боротьби з раком мала кілька десятків курсів хіміотерапії. Але роботу не полишала і при нагоді співала. Чоловік Квітки Цісик, Ед Ракович, інженер звукозапису, був продюсером її аудіопроекту. Квітка відвідала Україну лише раз — 1983 року. 1991 року у Квітки народився син — Едвард-Володимир. Він став академічним піаністом. У 2012-му, ніби продовжуючи місію матері, почав ходити на курси української мови.

Чоловік та син Квітки Цісик мають бажання відвідати Україну вже наступного року, коли відзначатиметься 65-річчя легендарної співачки.


Цісик із 4 років грала на скрипці та фортепіано, того навчив батько. Займалася у балетній школі та співала у хорі разом із Майклом Джексоном. Щосуботи відвідувала "Школу українознавства". Влітку жила в українських таборах в горах. Брала участь у діяльності "Пласту", мала ступінь пластуна-розвідувача. Разом з іншими пластунами створила гурт "Соловейки", яким керувала протягом трьох років. Закінчила Вищу школу музики і мистецтва у Нью-Йорку і вступила до Харпер-коледжу Університету штату Нью-Йорк. Там брала участь у створенні телевізійних програм про Україну. Виграла стипендію на піврічне стажування в Гентській консерваторії в Бельгії.

Читайте також:Стінг заспіває гімн України перед початком бою Володимира Кличка