Суспільство
4 квітня 2017
Розлючені мешканці Ковеля прийшли до Верховної Ради та погрожують перекрити траси
За словами активістів, на Ковельському костомельному ветсанзаводі просто неба лежить понад дві з половиною тисячі тонн трупів тварин.
news-image

Представники громади міста Ковеля прийшли до парламенту, тримаючи в руках фотографії екологічної катастрофи, яка руйнує життя міста, повідомляє журналіст «Є!»
На фото зображена поточна ситуація на Ковельському костомельному ветсанзаводі, а саме - рештки мертвих тварин, які лежать просто неба.

Як розповіли активісти, Ковельський костомельний ветсанзавод колись працював, на ньому утримувалися тварини, виготовлялося кісткове борошно, мило тощо. Але останні 10 років підприємство перетворилося на скотомогильник. За словами містян, на території заводу знаходяться тонни трупів тварин, які фактично не утилізуються, а просто закопуються.

"Там близько двох з половиною тисяч тонн трупів просто неба лежить. У мене вдома заражений колодязь, і не лише у мене. Собаки приносять до наших дворів щелепи, кінцівки та інші частини трупів. Ми не можемо відкрити вікно через те, що повітрям неможливо дихати", - розповіла одна з жінок.

Активісти відзначають, що у місті немає фахівців, які могли б вирішити цю проблему, а обласна влада ігнорує всі звернення. Тому вони звертаються до керівництва держави, в першу чергу - до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра аграрної політики Тараса Кутового з вимогою закрити підприємство. Крім того, необхідно зробити рекультивацію водних територій та ґрунтів.

"Люди втомилися. Немає нормальної води, повітря. Ми проживаємо на відстані 400- 500 метрів від цього заводу, який у занедбаному стані. Ще у 1988 році на завод були завезені шкури з Угорщини, що лежать й досі. У містян почалися ракові захворювання. У нас на одній вулиці - з 33 будинків - 7 смертей від онкології", - каже один з представників делегації.

 

"Як мама двох дітей прошу чиновників допомогти нам. Якщо нам ніхто не допоможе, ми станемо живим щитом. Скільки ви будете знущатися? Якщо ви наші гаранти - допоможіть нам!" - звернулася до представників влади одна з активісток.

Після виступу у парламенті ковельчани вирушили на зустріч із заступниками міністра Мінагрополітики і запевнили, якщо іх не почують, то містяни перекриють дорожні шляхи.

"Ми будемо перекривати Варшавську трасу, трасу Ковель-Брест і Львівську трасу, поки влада нас не почує і не зробить необхідні дії", - наголосили активісти.
Читайте також: Інформація про відставку Гонтаревої - не чутки, - Тарута
Читайте також: Рішення про введення абонплати за газ призупинено - Олексій Гончаренко