Події
5 квітня 2017
ВООЗ отримала докази використання у Сирії отруйного газу
ВООЗ отримала докази застосування нервово-паралітичного газу у сирійській провінції Ідліб.
news-image

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) отримала докази застосування нервово-паралітичного газу у сирійській провінції Ідліб, повідомляється на сайті організації.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Тиждень.

"Зображення та повідомлення, що надходять з Ідліб шокували мене, я засмучений і обурений. Ці види зброї заборонені міжнародним правом, це варварство", - сказав виконавчий директор програми охорони здоров'я з надзвичайних ситуацій ВООЗ Пітер Салама.

Повідомляється, що багатьох пацієнтів направили в лікарні на півдні Туреччини, оскільки відділення інтенсивної терапії в місті перевантажені та існує нестача ліків.

"Імовірність впливу хімічної атаки посилюється очевидною відсутністю зовнішніх травм у випадках, про які повідомляється, а також швидкий розвиток подібних симптомів, включаючи гострий респіраторний розлад, що є основною причиною смерті. У деяких випадках, як видається, є додаткові ознаки, що вказують на вплив фосфорорганічних хімічних речовин - категорії хімічних речовин, які включають в себе нервові збудники", - наголошується в заяві.

Зі складів партнерів ВООЗ у госпіталі Ідліба були направлені спеціальні медикаменти, стероїди для лікування симптомів отруєння хімічними речовинами. Додатково ВООЗ передає медикаменти з Туреччини і готова надати машини швидкої допомоги.

За даними ООН, під час конфлікту загинуло понад 400 тисяч осіб, понад 10 мільйонів були змушені покинути свої будинки, з яких 4,8 мільйона осіб знайшли притулок за межами країни.

Нагадаємо, 4 квітня в сирійській провінції Ідліб, яку контролюють повстанці, сирійська армія провела атаки за допомогою газу. Близько 400 людей отримали поранення, зокрема, хімічні опіки очей та дихальних шляхів. Кількість загиблих склала 72 особи, серед жертв трагедії в місті Хан-Шейхун - 20 дітей і 17 жінок.

Правозахисні організації стверджують, що для атак армія Асада використовувала заборонену хімічну зброю, від використання якої раніше публічно відмовилася.

Уряд президента Сирії Башара Асада заперечує використання хімічної зброї і звинувачує повстанців у застосуванні забороненого озброєння. Водночас розслідування, проведене під керівництвом ООН, засвідчило, що сирійські урядові сили використовували хлор як зброю щонайменше тричі між 2014 і 2015 роками.

Росія надає Асаду значну військову і дипломатичну підтримку упродовж шестирічної війни в Сирії, а з вересня 2015 року здійснює авіаудари проти опонентів уряду в Сирії.

Читайте також:Хімічна атака в Сирії: Число загиблих зросло до 72 осіб, серед них - 20 дітей