Суспільство
6 січня 2015
Українські активісти звернулися до Гааги зі скаргою на попередню владу
Наразі Міжнародний кримінальний суд попередньо вивчає "справи Євромайдану"
news-image

Коаліція громадських організацій та ініціатив по боротьбі з безкарністю злочинів проти людяності зробила подання до Міжнародного кримінального суду (МКС), що розташований у Гаазі.

Про це повідомляє сайт  Центру інформації про права людини, пише Є | Єдність.інфо із посиланням на Європейську правду.

"У поданні детально описані численні злочини проти звичайних громадян по всій країні, які здійснювали протягом тримісячного періоду представники владних органів  та парамілітарні групи (тітушки), що діяли узгоджено", - йдеться в повідомленні.

Перше подання коаліції до Офісу прокурора МКС у липні 2014 року було присвячене описовому викладу подій протягом періоду Євромайдану. На той час в МКС ще не було жодних офіційних матеріалів від державних органів України.

У другому поданні змальована повна картина переслідування учасників протестного руху як з використанням правових механізмів (незаконні арешти, порушення сфабрикованих адміністративних та кримінальних справ, взяття під варту тощо), так і у позаправовий спосіб (побиття, катування, вбивства),  пояснює голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Зараз Міжнародний кримінальний суд попередньо вивчає "справи Євромайдану", відтак правозахисники другим поданням мають намір переконаим суд відкрити основне провадження у справі. Відповідне рішення МКС очікується вже у 2015 році.

Нагадаємо, 25 лютого 2014 року Верховна рада ухвалила заяву до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції МКС щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Така декларація для разового визнання юрисдикції МКС допускається відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського статуту.