Реалізацію чотирьох реформ для початку від України вимагає Світовий банк
Для того, щоб прискорити темпи економічного зростання та досягти сталого відновлення, необхідно впроваджувати реформи.
news-image

Україна повинна в першу чергу провести чотири реформи, аби показники зростання економіки були вищими. Ідеться про пенсійну, земельну, медичну та антикорупційну реформи.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" зазначила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

"Найперша — це пенсійна реформа. З фіскальної точки зору, вона вкрай важлива — 11% ВВП держави витрачається через Пенсійний фонд, при цьому лише половина з цих коштів покривається пенсійними внесками населення, решта фінансується бюджетом. Це величезний дисбаланс", - сказала Кахконен.

Нині, за її словами, майже 70% українських пенсіонерів живуть за межею бідності, а тому потребують захисту держави.

"Другою за важливістю є земельна реформа. Вона потребує значних трансформацій, але й сама може стати суттєвим поштовхом для зрушень у разі успішної реалізації. Скасування мораторію (на продаж землі сільськогосподарського призначення), підготовка та відкриття земельного ринку зможуть стати поштовхом до залучення інвестицій у державу", - наголосила Кахконен.

Реформування системи охорони здоров'я потрібне, адже фінансування цієї сфери є вкрай неефективним.

"Україна витрачає на медицину понад 4% ВВП — відчутно більше, ніж будь-яка країна зі схожим рівнем доходів, а якість медичних послуг залишається незадовільною. І це питання не лише неефективного використання бюджетних коштів, а й опосередкованих економічних втрат — збільшення очікуваної тривалості життя на рік підвищує рівень ВВП на душу населення приблизно на 4%", - говорить Кахконен.

Вона додала, що в Україні щороку через передчасну смертність та інвалідність "втрачається" майже 6 млн років продуктивного життя.

Антикорупційна реформа є однією з ключових для України, а також для приватних інвесторів, у тому числі іноземних.

Нагадаємо, Світовий банк прогнозує, що в 2017 році економіка України зросте на 2%, а інфляція становитиме 10% замість раніше прогнозованих 8,5%.

"Враховуючи нинішні темпи та зважаючи на несприятливу кон'юнктуру на зовнішніх ринках, блокаду на Донбасі та інші чинники, на 2017 рік ми прогнозуємо незначне зростання у 2%. Для того, щоб прискорити темпи економічного зростання та досягти сталого відновлення, необхідно впроваджувати реформи. Інших рецептів немає", - наголосила Кахконен.
Читайте також: Жінки вийшли під ВР на мітинг проти заборони абортів (фото)
Читайте також: Перший в Україні біогазовий завод запрацює в Волновасі, - Гройсман