Суспільство
9 квітня 2017
При створенні антикорупційних судів може виникнути низка проблем, – політолог
МВФ хоче антикорупційні суди в Україні вже в 2017 році.
news-image

Багатьом здається, що створення спеціального Антикорупційного суду покращить ситуацію. Однак поспішати з ухваленням закону не потрібно, адже це може зашкодити діяльності судів. Крім того, треба дочекатися перезавантаження Верховного Суду України, який зараз оновлюється.

Таку думку сайту "24" висловив директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов, передає «Є!»

На переконання експерта, у створенні антикорупційних судів є логіка. Адже, нагадує він, в Україні певний період у правоохоронних органах відбувався "негативний відбір" – коли не було необхідності через слідство довести провину підозрюваного і виграти суд, оскільки все це відбувалося через адміністративний тиск, телефонне право тощо. Однак законопроект не можна писати на коліні.

Треба підійти відповідально. Бо буде втрачений час, потім піде розчарування, політична боротьба. Вже маємо приклад закону про люстрацію, який продавили, і який через недосконалість породив велику кількість проблем, – говорить Леонов.

До того ж, наголошує Олександр Леонов, громадські активісти, які наполягають на цьому суді, фактично підводять цю ідею під провал через суперечності із Конституцією, якою заборонено створення окремих судів. Важливо, зауважує політолог, щоб, коли буде подаватися закон, оминути ці проблеми, аби він пройшов експертизу Конституційного Суду.

Тому, наголошує експерт, для початку треба подивитися, яким чином буде перезапущений Верховний Суд. Адже це надважлива частина судової реформи, яку вдалося провести в Україні.

Україна стає більш проєвропейською, тому що президент позбавляється права скасовувати та призначати нові суди. Ці права передані Верховній Раді. Фактично президент віддав найголовнішу "ядерну зброю" по впливу на суди, яку завжди мали глави нашої держави, – зазначає політолог.

Нагадаємо, 3 квітня Міжнародний валютний фонд виділив Україні черговий транш у розмірі одного мільярда доларів. Однією з умов подальшої співпраці з Україною Фонд назвав ухвалення закону "Про антикорупційні суди" до середини червня 2017 року, а самі суди мають розпочати працювати до кінця березня 2018 року. Також МВФ вимагає щоб Верховна Рада ухвалила пенсійну реформу вже до травня 2017-го.