Японці просвердлять земну кору наскрізь
За оцінкою фахівців, найпізніший термін початку буріння - 2030 рік.
news-image

Група вчених з японського Агентства науки та технологій з вивчення морських надр (JAMSTEC) заявила про намір пробурити всю земну кору і досягти мантії. Дослідники планують взяти проби з цієї геологічної оболонки, яка до сих пір недоступна для безпосереднього вивчення. Про це повідомляє видання Gizmodo, передає «Є!»

Для цієї мети буде використано геологорозвідувальне судно Chikyū, яке володіє буровою колоною довжиною десять тисяч метрів. Це дозволяє йому робити надглибокі свердловини. Згідно із задумом, бур повинен спочатку подолати чотири кілометри від поверхні до дна океану, а потім просвердлити земну кору товщиною шість кілометрів.

Перш ніж приступити до здійснення проекту, вчені хочуть визначити можливі місця буріння. Одним з них є район, що знаходиться на північ-схід від Гавайських островів. У вересні геологи досліджуватимуть структуру кори в цьому місці за допомогою сейсмічних хвиль, щоб визначити точку для свердління. За оцінкою фахівців, найпізніший термін початку буріння - 2030 рік.

Вчені сподіваються, що вивчення мантії дозволить розробити більш досконалі системи прогнозування землетрусів. Крім того, геологи будуть краще розуміти властивості кордону Мохоровича, де земна кора переходить в мантію.

Читайте також: Золотиста грива та блакитні очі: у Казахстані вивели новий тип породи коней (фото)
Читайте також: Бікіні-модель з Австралії заробляє близько трьох тисяч доларів за кожне фото в Instagram
Читайте також: Смоленська катастрофа: літак Ту-154М почав розпадатися ще у повітрі