Україна
12 квітня 2017
У Чернігові підлітки знайшли справжній скарб (фото)
Школярі знайшли горщик з польськими срібними монетами середини XVII століття.
news-image

У Чернігові учні 8-9 класів школи №24 знайшли найбільший в історії міста скарб, коли приводили в порядок шкільну клумбу. Про це повідомляє видання РБК, пише «Є!».

"Ми копали біля старого дуба. Раптом лопата наткнулася на щось тверде. Думали корінь, копнули ще раз і почули звук, ніби щось тріснуло. А потім монетки посипалися. Я в дитинстві мріяв, що добре б викопати скарб, але не думав, що таке справді станеться", - розповів 15-річний Сашко Сивоконь.

За його словами, скарб був закопаний на глибині 40 см.

 

Про знахідку діти розповіли директору та вчителю історії. Монети зібрали і віднесли в школу, але частина все ж "осіла" в кишенях юних археологів. Співробітники місцевого історичного музею називають знахідку найбільшим скарбом, коли-небудь знайденим на території Чернігова.

З школи музейники забрали 1398 монет, а на місці, де діти брали землю для клумби, знайшли ще сотню. Монети польські, середини XVII століття.

Вони зроблені з срібла низької проби, в металі великий вміст міді. За словами директора музею, більша частина монет - це півтораки (півтора польського гроша).

Є також трояки (три гроша) часів короля Сигізмунда ІІІ. І один шестак (шість грошів). Такі монети ходили на території Чернігова з 1618 року.