Політика
13 квітня 2017
Пільги необхідно призначити лише тим, хто зі зброєю в руках захищав Україну - Сергій Мельничук
Нардеп незадоволений появою громадських організацій "псевдоатошників".
news-image

Учасників АТО потрібно розділити на тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях та тих, хто був у тилу у зоні АТО. Пільги необхідно призначити лише тим, хто зі зброєю в руках захищав Україну. Таку думку висловив під час брифінгу у парламенті нардеп, засновник батальйону "Айдар" Сергій Мельничук, передає кореспондент «Є!»

Нардеп зауважив, що останнім часом почали з'являтися громадські організації "так званих атошників".

"Псевдопатріоти, військові туристи об'єднуються в громадські організації, якими керують патріоти в лапках, що з високих трибун кричать красиві гасла. Ці організації фінансують та з державного бюджету під прикриттям патріотизму вимивається дуже велика кількість коштів. А допомога, яка повинна була дійти до людей, що дійсно кров'ю захистили державу, до них не потрапляє", - каже нардеп.


За словами нардепа, серед понад 200 тис. осіб, що наразі отримали статус учасників бойових дій - лише десята частина тих, хто дійсно воював.

"Можливо всі інші - були на блок-постах, приїжджали на пару днів у зону АТО у відрядження. Я не проти, щоб ці люди отримали якійсь статус учасника АТО. Але матеріальні пільги мають отримати лише ті, хто з автоматом в руках захищав країну", - вважає Сергій Мельничук.

На думку нардепа, учасників АТО потрібно розділити на тих, хто був у тилу у зоні АТО і тих, хто безпосередньо брав участь в бойових діях.

"Наш бюджет не втримає стільки пільговиків. Так, атошникам потрібно дати пільги, але тільки тим, хто воював. Іх наразі максимум 30-35 тисяч. Всі інші - так, треба визнати, що вони там були, але не давати їм пільги", - висловив думку політик


На думку Мельничука, українці, що пройшли бойовий шлях, мають об'єднатися в організації та йти до Міноборони, МВС  і відстоювати свої права. І, крім того, робити спілки офіцерів та солдат й виводити на чисту воду людей, які незаконно отримали статус учасника бойових дій, учасника війни.
Як сказав Сергій Мельничук в коментарі кореспонденту "Єдність", наразі військові, що дійсно воювали у зоні АТО, створили організацію та почали відслідковувати псевдоветеранів.

"Організація, що починає свою діяльність по виявленню таких псевдоорганізацій та "ветеранів", називається "Сова". Вони виявляють як людей, що незаконно отримали посвідчення учасників бойових дій, так і організації, що представляють атошників, не маючи до цього ніякого відношення", - розповів Мельничук

 

"Я, до речі, не є учасником бойових дій. І багато хлопців з мого батальйону також. Чому? Це потрібно запитати у мого начальства. Треба сказати, я постійно критикую і міністра оборони, і начальника штабу, бо вони нагороджують тих, хто не заслужив та дають їм статуси. А ті, хто воював, нічого не отримують. Але нам потрібно пам'ятати тих, хто воював, наступав, визволяв. А не тих, хто сидів в тилу", - підсумував нардеп.
Читайте також: Мій дід помер від осколків, які він отримав, звільняючи Берлін - Юрій Береза
Читайте також: Київська ветеранська організація влаштує ходу на 9 травня
Читайте також: Кількість заручників, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, збільшилась - Ірина Геращенко