Політика
8 січня 2015
Франція хоче, щоб Україна стала мостом між Євросоюзом та Росією - міністр
Це є баченням французів щодо вирішення конфлікту в Україні в політичному аспекті
news-image

Франція хоче, щоб Україна стала мостом між Євросоюзом та Росією, заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Новое время".

Так міністр прокоментував намічену зустріч лідерів України, Німеччини, Росії та Франції в Астані. За його словами, така зустріч може відбутися лише за певних умов.

Фабіус вважає, що, по-перше, повинні бути виконані Мінські домовленості. По-друге, потрібно завершити процес обміну полоненими. Третьою умовою міністр назвав необхідність чіткого проведення лінії контакту та забезпечення охорони кордонів. Четверте умова - розгляд ситуації в Україні в політичному ключі. Франція хоче, щоб Україна стала "мостом між Євросоюзом і Росією".

Лоран Фабіус також підкреслив, що навіть якщо Володимир Путін продовжує заперечувати факт військової підтримки бойовиків на сході України, врегулювання конфлікту все одно залежить від Кремля.

"Якщо Москва відчуває тривогу з приводу намірів українців протягом п'яти-шести років вступити в НАТО, то Франція негативно ставиться до зміни кордонів альянсу. І інші партнери не відчувають ентузіазму щодо такої перспективи ", - заявив французький дипломат.

Крім того, раніше президент Франції Франсуа Олланд заявив, що країна погоджується зняти санкції з Росії в разі, якщо буде досягнуто прогресу у вмрішенні конфлікту в Україні.

Таким чином, зустріч в Астані, яку анонсував Петро Порошенко 29 грудня, досі офіційно не врегульована всіма зацікавленими сторонами.

Директор департаменту політики та комунікацій МЗС України Олексій Макєєв повідомив, що міністри закордонних справ України, Франції, Німеччини та Росії можуть провести 9 січня телефонна розмова, замість зустрічі в Астані.

При цьому, раніше заявлялося, що 9 січня глави МЗС чотирьох країн проведуть в Берліні погоджувальну зустріч стосовно наміченої зустрічі в Астані на рівні глав держав.