Події
16 квітня 2017
На Одещині почнуть відновлення військового аеродрому (фото)
Кабмін вже прийняв принципове рішення, а Генштаб підготував клопотання до Арцизький міськраду про виділення земельної ділянки.
news-image

Відновлення військового аеродрому Червоноглінское в Арцизі Одеської області почнеться найближчим часом.
Про це "Думській" повідомили в Арцизької районної державної адміністрації, інформує «Є!», з посиланням на Цензор.Нет.

Кабмін вже прийняв принципове рішення, а Генштаб підготував клопотання до Арцизький міськраду про виділення земельної ділянки. Після того, як майже 20 років тому Арциз залишили військові, вся територія авіабази - 840 гектарів - відійшла місту. Зараз повинна пройти зворотна процедура.

Втім, українським Повітряним силам весь величезний аеродром, який за радянських часів використовували два потужних авіаполку (винищувальний і військово-транспортний), не потрібен. Зараз мова йде про приведення в порядок території площею 380 гектарів. Початкова сума, яка буде виділена з держбюджету, складе всього 5 мільйонів гривень.

А поки будівельні бригади тільки готуються відроджувати аеродром, який, до речі, був ще й запасним для космічного корабля "Буран", об'єкт продовжують розкрадати. Тягнуть все - і плити руліжних доріжок, і збережені кабелі, і навіть цегла будівель. Хтось вирубує ліс, хтось переорав землю у злітної смуги і збирається провести посівну, сподіваючись, що сюди вже не повернуться ескадрильї.

До слова, на самій ВПП можна побачити бетонні блоки, які тут встановили в 2014 році, щоб запобігти можливій висадку російського десанту.

Зараз єдиним експлуатантом Червоноглінского є єдина в Одеській області сільськогосподарська авіакомпанія "Альбатрос". У неї шість кукурудзників Ан-2, які розбризкують над полями хімікати. Завдяки "Альбатросу" вдалося зберегти капоніри Червоноглінского, де стояли винищувачі, транспортні літаки і, за чутками, зберігалося хімічну зброю.

Аеродром Червоноглінское існував як авіакомендатура до 2003 року. У 1998-му році тут розташовувалася 206-я авіабаза (737 винищувальний авіаполк).

Взлетка перекрили бетонними блоками, щоб не дати сісти військово-транспортним літакам агресора.

Военный аэродром Червоноглинское восстановят в Одесской области 01

Военный аэродром Червоноглинское восстановят в Одесской области 02

Военный аэродром Червоноглинское восстановят в Одесской области 03

Военный аэродром Червоноглинское восстановят в Одесской области 04

Военный аэродром Червоноглинское восстановят в Одесской области 05

Военный аэродром Червоноглинское восстановят в Одесской области 06

Читайте також: 15 поранених українських бійців доставлено в Одесу, 5 з них - у важкому стані