Політика
17 квітня 2017
Екс-президенту Південної Кореї висунули звинувачення у корупції
Раніше Конституційний суд Південної Кореї вперше в історії затвердив імпічмент президента країни Пак Кин Хе, який їй оголосили у парламенті
news-image

Прокуратура Сеула офіційно висунула звинувачення колишньому президенту Південної Кореї Пак Кин Хе, яку відсторонили від влади через гучний корупційний скандал. Кримінальну справу направлено до суду, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Серед звинувачень, висунутих екс-главі держави - хабарництво, зловживання посадовими повноваженнями, тиск на бізнес і розголошення державних секретів.

У грудні 2016 року Пак Кин Хе оголосили імпічмент. З березня цього року вона перебуває у слідчому ізоляторі в передмісті Сеула.

Судовий процес має початися у найближчі тижні. Очікується, що Пак Кин Хе залишатиметься під вартою на час судового розгляду, який може тривати півроку.

Прокурори заявляють, що зібрали значний обсяг доказів провини екс-президента. Сама Пак Кин Хе більшість звинувачень заперечує.

Скандал у Південній Кореї розгорівся у жовтні 2016 року. Журналісти одного з кабельних каналів знайшли в сміттєвому баку готелю портативний комп'ютер з секретними документами, серед яких були тексти промов президента.

Пізніше Пак Кин Хе зізналася, що у перші роки на посаді радилася зі своєю подругою Чхве Сун Сіль при підготовці виступів і всупереч конституції допустила її до секретних документів. Президент вибачилися перед громадянами.

Однак слідство вважає, що Чхве Суна Сіль не тільки консультувала президента, а й, не займаючи державних посад, втручалися у справи президентської адміністрації й отримували зиск, використовуючи зв'язки з главою держави.

Зокрема у пресі з'явилася повідомлення про те, що великі південнокорейські корпорації, в тому числі Samsung, гарантували собі підтримку уряду в обмін на виділення коштів фонду, створеному Чхве Сун Сіль.

Сама же Пак Кин Хе, на думку слідчих, зловживала повноваженням, діючи в інтересах фактичного голови корпорації Samsung Лі Чже Йона. Зокрема, як вважають слідчі, Пак забезпечила позитивний результат урядового голосування по злиттю двох пов'язаних із Samsung компаній, хоча за офіційними прогнозами злиття мало призвести до серйозних збитків.

За оцінками спеціальної ​​слідчої комісії, всього президенту і її подрузі вдалося отримати від Samsung близько 120 млн доларів. Це не єдиний схожий епізод у справі, відзначає обвинувачення.

Пак Кин Хе також інкримінують створення "чорного списку" з 9473 діячів культури, які критикували південнокорейський уряд.

10 березня конституційний суд країни відсторонив Пак Кин Хе від управління державою. Вперше в історії Південної Кореї суд затвердив імпічмент президента, який їй оголосили у парламенті.

Після цього Пак Кин Хе втратила президентську недоторканність й імунітет від кримінального переслідування.

І подруга президента, і фактичний глава корпорації Samsung знаходяться під арештом. Всього звинувачення були висунуті проти 30 людей.

Читайте також: Ердоган оголосив ключове завдання турецької влади
Читайте також: На сайті Міноборони Росії можна здійснити віртуальну екскурсію по військовій базі «Арктичний трилисник»