Суспільство
17 квітня 2017
Що чекає на українців найближчими роками
З'ясували, як зміниться життя українців згідно зі стратегією уряду.
news-image

В Україні в найближчі кілька років, згідно урядової стратегії розвитку до 2020 року, планують провести земельну, пенсійну, медичну реформи. Крім того, за рахунок дерегуляції, підтримки експорту та інвестицій Кабмін розраховує досягти зростання економіки на рівні 4-5% на рік. Сайт "Сегодня" з'ясували, як зміниться життя українців згідно зі стратегією уряду.

Інформує «Є!», з посиланням на facenews.ua.

Охорона здоров'я: медицина офіційно стане платною

На даний момент лікарні отримують фінансування на ліжко-місця. Чим більше лікарня - тим більше коштів вона отримує з бюджету. Уже найближчим часом Міністерство охорони здоров'я планує перебудувати систему за принципом "гроші прийдуть за пацієнтом".

Кожен українець зможе вибрати будь-який вподобаний терапевт і укласти з ним договором. Держава буде платити лікарю за одного пацієнта 210 гривень на рік. Кожен медик зможе взяти на себе не більше двох тисяч пацієнтів і заробляти для своєї лікарні до 420 тисяч гривень в рік. Частина від цієї суми піде на зарплату лікар, інша лікарня витратить на обслуговування.

"Кошти за кожен пацієнт буде перераховувати медустанові, в якому працює лікар, а вже керівництво сам призначить йому зарплату", - пояснює заступник міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюк.

Некоторая медичні послуг залишиться безкоштовним, а за іншими українець доведеться платити в касі лікарні. Зараз список гарантованих безкоштовних послуг все ще обговорюється. До нього увійдуть медогляд, деякі аналізи (загальні аналізи крові, сечі, калу, аналіз на холестерин і т.д). Крім того, не потрібно платити за флюрографію і ЕКГ.

Екстрена медична допомога залишиться безкоштовна, а за спеціалізованими доведеться платити за тарифами. Ціни встановлять одні для всієї країни. Частина цієї суми компенсує держава, а решту українцям доведеться віддати зі своєї кишені. При цьому залишаться пільгові категорії населення, які зможуть безкоштовно користуватися спеціалізованою медичною допомогою.

Крім того, в рамках медичної реформи з'являться госпітальні округи. В кожному буде знаходиться як мінімум одна багатопрофільна лікарня.

Освіта: 12-річна школа

Українцям, які підуть в школу в наступному році, доведеться отримувати загальну освіту 12 років. Перші чотири класи - молодша школа, з четвертого по дев'ятий - базова, і 10-12 клас - старша школа на базі профільного ліцею.

"Ми пропонуємо перейти від школи, де дітей годують в основному теоретичними знаннями, до школу компетентностей 21 століття Ці компетентності включають не тільки знання, а й уміння їх застосовувати на практиці.", - розповіла міністр освіти Лілія Гриневич.


В результаті випускники школи разом із загальною освітою отримають професію. Вчитися школярі будуть за новою програмою. Через кілька місяців Міністерство освіти розробить Державний стандарт для молодшої школи. Передбачається, що дітям даватимуть більше часу на домашні завдання, оцінки будуть ставити не цифрами, а фігурними відмітками. Крім того, вчителі в рамках цього стандарту за бажанням зможуть самі розробляти навчальну програму.

До 2022 року міністерство розробить стандарти для базової школи. З'явиться більше предметів на вибір, а по закінченню дев'яти класів Доведеться здавати Зовнішнє Незалежне Оцінювання (ЗНО).

Земельна реформа: ділянку можна буде продати

Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до кінця 2017 року. Ще в минулому році керівник місії МВФ Рон ван Руден зазначив, що існуючий мораторій на продаж земель унеможливлює повноцінний розвиток сільськогосподарського сектора і використання землі в якості застави для отримання кредитів.

У стратегії уряду до 2020 року також передбачено проведення земельної реформи. 

"Ми повинні зробити з вами якісної земельною реформою в інтересах українських громадян і наша держава Ми повинні з вами стимулювати розвиток агропромислового комплексу через різні програми підтримки.", - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий впевнений, що власники земельних паїв повинні самі визначитися, що робити зі своєю власністю. Якщо мораторій знімуть, українці зможуть продавати свої земельні паї.

Пенсійна реформа

Після проведення пенсійної реформи частину своєї зарплати українці будуть відкладати на персональний рахунок. Зібрані кошти можна витратити після 60 років. В результаті ті українці, яким зараз не більше 37 років, будуть на пенсії отримувати накопичені кошти і виплати із солідарної системи.

В рамках пенсійної реформи перетворює також і солідарна систему (з неї виплачуються грошима всього сучасні пенсіонери). Єдиний соціальний внесок доведеться платити всім, деякі пенсіонери заборонить працювати, а страховий стаж можна буде купити.

Читайте також: Погода на тиждень: очікуються заморозки до -3°
Читайте також: У Донецькій області головою муніципальної поліції став колишній функціонер «ДНР»