Як низькі ціни на нафту шкодять екології - думка
Низькі ціни на сиру нафту можуть призупинити перехід світу на "зелені" джерела енергії, вважає американський журналіст
news-image

Падіння цін на нафту спровоковане американською революцією видобутку чорного золота шляхом гідророзриву. Постачальники дешевої нафти сподіваються вивести з гри хоча б частину американських підприємців, які добувають сланцеву нафту, шляхом значного і швидкого зниження світових цін на нафту. Разом з тим, це призупинить перехід на "зелені" джерела енергії.

Таку думку висловлює американський журналіст, триразовий лауреат Пуліцерівської премії Томас Фрідман, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Новое время".

"Спеціаліст з енергетики Філ Верлегер написав мені: "Технологія гідророзриву - це прорив, порівнянний з винаходом комп'ютера. Постачальники дешевої нафти, в першу чергу Саудівська Аравія, дадуть відповідь на цю загрозу новим зниженням цін". Очевидно, вони розраховують на те, що через зниження цін гідророзрив стане нерентабельним і хоча б частина американців вийде з гри. В той же час, додав він, здешевлення нафти завадить поширенню більш енергоекономічних, екологічно безпечних автомобілів і сповільнить перехід до менш шкідливих джерел енергії - сонячної та вітрової", - наводить аргументи експерта Фрідман.

На жаль, світові ціни на сиру нафту впали, і тепер світ наврядчи зважиться на те, про необхідність чого вже давно стверджує Міжнародне енергетичне агентство: залишити велику частину резервів нафти і газу під землею.

Вихід із ситуації тільки один, вважає автор. "Потрібно прийняти непросте політичне рішення, яке гарантує нашим дітям і нашій країні гідне майбутнє: підвищити податок на бензин", - підсумовує він.