Суспільство
20 квітня 2017
У Білорусі 11 осіб потрапили до психіатрів після «лікування» в екстрасенсів по ТБ
Деякі жертви безуспішно шукають справедливість.
news-image

У Вітебській області Білорусі після спілкування з екстрасенсами, в тому числі на деяких російських телеканалах, позбулися великих грошей і потрапили в психіатричну лікарню 11 осіб. Така інформація розміщена в газеті "СБ. Білорусь сьогодні", передає «Є!»

Однією з жертв стала 54-річна Людмила Германова. З березня по грудень 2016 роки жінка здійснила 38 банківських переказів за кордон. В цілому власниця приватного автобізнесу перерахувала шахраям близько $ 120 тис.

На шарлатанів жінка натрапила в передачі "Магнетизм" по супутниковому каналу NANO TV, де екстрасенс, парапсихолог, біоенергетик під час прямої лінії прямо в ефірі нібито може всю біду розвести руками. Все це - безкоштовно.

Людмила Петрівна, понадіявшись на вирішення всіх проблем, що накопичилися, купилася на це. Заради цікавості, але з таємною надією, що "екстрасенс" підкаже їй щось путнє, вітебчанка набрала вказаний на екрані номер.

Виявилося, що ефірні дзвінки - суцільна профанація. Нікого з боку в студію не виводять - туди телефонують виключно свої люди із заздалегідь заготовленими легендами. Єдина мета, яка стоїть перед "магами" - змусити потенційних жертв зателефонувати та  погодитися на перший сеанс.

Людмилі Петрівні повідомили, що родина в небезпеці. Якщо не вжити заходів, то незабаром помре її дочка, потім - чоловік і батько. Це подіяло. Судячи з усього, чітко відпрацьовані методики із застосуванням найсучасніших способів впливу на психіку. Відразу після першого раунду зняття порчі з Москви зателефонував "фінвідділ". Попросили перерахувати за послуги $ 500. Нібито потрібно розрахуватися за якийсь обряд у Сергієвому Посаді, а потім ці гроші повернуться через благодійну організацію.

Судячи з усього, свідомість вітебчанкі вже була підготовлена до цього кроку: вона відправила переклад і тим самим ступила ногою в прірву. Протягом десяти місяців щоранку з Людмилою зв'язувалися "екстрасенси". Проводили "чистку каналів", під час якої потрібно було запалювати свічку і близько години лежати з телефонною трубкою у вуха. Що відбувалося в цей час, жінка точно не пам'ятає - все як у тумані. Потім їй розповіли, що та просила гроші у родичів, знайомих, друзів, називала всілякі причини. Потім вона бігла в банк і відправляла перекази, платіжки ховала під акваріумом. При цьому нікому не можна було розповідати про перекази та "лікування", інакше близькі загинуть.

Іноді "екстрасенси" самі наполегливо радили, де взяти гроші. А коли по той бік слухавки зрозуміли, що фінансові ресурси жінки вичерпані повністю, стали штовхати її до самогубства. В результаті чоловік на руках привіз її до лікарні.

Лікарі сказали, що це вже не перша жертва телефонних "магів". З цього ж приводу тут лікувалася викладач одного з університетів. Були й інші постраждалі.

Зараз вітебчанка безуспішно оббиває пороги і обриває телефони в пошуках справедливості. Виходила на телепередачу "Пусть говорят", телефонувала в МВС Росії, подала заяву в Жовтневий РВВС Вітебська. Однак порушити кримінальну справу і покарати винних виявилося не так просто: злочин новий, методика не відпрацьована. Підозрювані - на території іншої держави. Вони надають біоенергетичні послуги. Виникає безліч питань, як і чим їх виміряти, розрахувати калькуляцію, оцінити якість, довести гіпнотичний вплив.

"В даний час у нас є кілька заяв від потерпілих. Поки загальної тактики спільних з російськими колегами дій в даному напрямку не вироблено. Питання потрібно вирішувати на міжурядовому рівні. У розкритті подібних справ у нас немає практики", - повідомила офіційний представник УВС Вітебського облвиконкому Ольга Шкуратова.

Нещодавно на території Московської області за шахрайство засудили 10 "екстрасенсів". Вони теж рекламували свої послуги на кабельних телеканалах. Залякуючи негативними наслідками, виманили у клієнтів чималі грошові суми. В результаті вирушили в колонію на строк від одного року до шести.

За словами головного лікаря Вітебського обласного клінічного центру психіатрії та наркології Олени Мартинової, пацієнти, які звернулися за допомогою після спілкування з телевізійними "екстрасенсами", розповідали дуже схожі історії. Їх об'єднує прихована віра в чудеса і в те, що одним махом руки чарівник може вирішити будь-яку проблему. Вони вразливі, тому що зациклилися на своій біді, а тому схильні до навіювань. Це люди різного соціального статусу, представники різних професій. Всі вони інтелектуально добре розвинені, але у кожного є хворе місце - особиста проблема, неприємності по службі, страх за долю близьких. Шахраї вміло цим користуються. Без втручання лікарів позбутися їх впливу складно. В майбутньому це загрожує стійким посттравматичним стресовим розладом. Тому з кожним з пацієнтів щільно працювали психотерапевти.

Читайте також: «Чому тобі слід зі мною зустрічатися» - дівчина спробувала привернути увагу хлопця самопрезентацією в Power Point
Читайте також: Хто телефонує зі словами «Ваш син в поліції»? - поліція затримала співучасницю мобільного шахрайства (фото)