Суспільство
20 квітня 2017
45% фінських підлітків задоволені своїм життям - опитування
Найбільш задоволені підлітки живуть в Домініканській республіці, Мексиці, Коста Ріці та Хорватії.
news-image

Фінські підлітки, особливо хлопчики, дуже задоволені своїм життям. В рамках дослідження PISA (Міжнародна програма з оцінювання освітніх досягнень учнів - ред.) вперше з'ясували чинники, що впливають на добробут підлітків, і то, як ці фактори позначаються на навчанні, передає «Є!» із посиланням на YLE.

Як показує дослідження, стрес, пов'язаний з контрольними роботами, несправедливим поводженням з боку вчителів і низька мотивація пов'язані з поганими результатами в тестах PISA. У дослідженні брало участь 6 тис. фінських школярів. Не всі країни, які беруть участь в дослідженнях PISA, взяли участь в опитуванні про добробут підлітків.

45% фінських підлітків більш ніж задоволені своїм життям, що на 9% більше, ніж в країнах ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку — міжнародна організація, що об'єднує 34 країни світу - ред.) в середньому.

У той же час частка незадоволених своїм життям підлітків в Фінляндії становить 6%, що наполовину менше, ніж в середньому в країнах ОЕСР - 12%. Тільки в Голландії менше незадоволених - 3%.

Середній «бал задоволеності життям» серед фінських підлітків становить 7,89. Фінляндія посідає п'яте місце в світі за цим показником. Найбільш задоволені підлітки живуть в Домініканській республіці, Мексиці, Коста Ріці і Хорватії.

Фінські хлопчики явно більш задоволені життям, ніж фінські дівчинки. Серед хлопчиків дуже задоволені своїм життям 52%, в той час як серед дівчаток лише 36%.

4% хлопчиків і 9% дівчаток незадоволені обставинами, в яких їм доводиться існувати.

Хлопчики отримують більше задоволення від життя, ніж дівчатка в усіх країнах за винятком Японії.

"У порівнянні з попередніми дослідженнями частка задоволених серед підлітків збільшилася. Приємно, що хлопчики так задоволені своїм життям, хоча їх результати в навчанні гірше дівчаток", - каже координатор дослідження PISA в Фінляндії, професор Йоуні Вяліярві з університету Ювяскюля.



В рамках дослідження PISA вивчили різні чинники, що впливають на те, чи отримують підлітки задоволення від своїх щоденних занять. У Фінляндії на добробут молоді найсильніше впливає те, чи відчувають вони себе повноцінними членами шкільної спільноти. Також на якість життя впливають заняття спортом у вільний час, чи знущаються з  підлітка в школі, мотивація в навчанні, і те, як поводяться вчителя з учнями.

Фінських підлітків також менше хвилює успіх або погані оцінки, ніж більшість їхніх ровесників у країнах ОЕСР. Рівень стресу нижче лише в двох країнах.

У Фінляндії мотивація в навчанні у школярів найнижча.

15% учнів в країнах ОЕСР відчували, що вчителі поводилися з ними несправедливо протягом останнього місяця. Фінські хлопчики частіше дівчаток вважають, що вчителі несправедливі. Таке відчуття також впливає на результати в навчанні: найкращі результати з природничих наук показали ті 25%, які не піддавалися жорстокому поводженню.

Читайте також: Чеські активісти виступають проти гастролей ансамблю імені Александрова
Читайте також: «Київпастранс» продемонстрував оновлений дизайн проїзних квитків, присвячений Євробаченню (фото)
Читайте також: У Києві пройдуть «Ігри нескорених»