Суспільство
20 квітня 2017
В Україні штрафи за куріння сягатимуть десятків тисяч гривень
Сумарна площа відведених для куріння місць не повинна перевищувати 10% від загальної площі споруди чи приміщення.
news-image

У четвер, 20 квітня, Київрада схвалила рішення звернутися до парламенту та уряду з пропозицією посилити відповідальність за куріння тютюнових виробів та кальянів у заборонених місцях.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

У повідомленні зазначається, що, згідно з чинним законодавством, існує перелік місць, де куріння заборонено, крім спеціально відведених місць. Так, сумарна площа відведених для куріння місць не повинна перевищувати 10% від загальної площі споруди чи приміщення. Окрім того, місця для курівння повинні буди обладнані витяжною вентиляцією.

Проте, констатували депутати, ресторанні заклади нерідко нехтують обмеженнями, надаючи, в тому числі, послуги з куріння кальянів.

"Аби виправити ситуацію, напрацьовано відповідне рішення, яке пропонує внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закон України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", – мовиться у повідомленні Київради.

Так, пропонується підвищити штрафи за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях від 50 до 100 разів.

Ми пропонуємо відповідальність для фізичних осіб встановити на рівні 17-ти тисяч гривень. Що стосується юридичних осіб, максимальна цифра – 20 тисяч, – розповіла ініціатор проекту рішення, депутат Київради Алла Шлапак.

Вона зазначила, що такі розміри штрафів насправді не є великими, у провідних країнах світу вони значно вищі.

"Наприклад, якщо прив'язуватись до гривні, в Ірландії такий штраф становить 86 тисяч гривень, в Азербайджані – від 10 до 25 тисяч гривень, у Франції – від 12 до 21 тисячі, в Німеччині – 28 тисяч гривень", – додала Шлапак.
Читайте також: США готові повернути Україні гроші, вкрадені Лазаренком – ГПУ
Читайте також: Правоохоронці затримали родину наркодилерів (фото, відео)