Суспільство
21 квітня 2017
Кожен 10-ий житель Вроцлава - українець - дослідження
Українці – найчисельніша національна меншина міста.
news-image

Нині у Вроцлаві можуть жити близько 64 тисячі українців. До столиці Нижньосілезького воєводства вони приїжджають, здебільшого, на роботу. У товаристві «Чепуріння міста Вроцлав» переконані, що приїзд громадян України до міста - це позитивне явище. На їхню думку, міська влада повинна зробите все, аби українці залишалися там на більш тривалий час. Про це пише видання Gazeta Wroclawska, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Українці – найчисельніша національна меншина у Вроцлаві. Кожен десятий житель міста - громадянин з-за східного кордону Польщі. За даними звіту «Діагноз Вроцлава» та Управління статистики у місті проживає від 51 до 64 тисяч українців. Їх можна зустрітися всюди – у магазинах, ресторанах, офісах, у вроцлавському аквапарку та на будові. На вроцлавських вулицях українську мову чути щодня.

На думку Кшиштофа Карабона, автора звіту «Діагноз Вроцлава», присутність іммігрантів дуже позитивно впливає на соціальне життя міста.

«Імміграція з України – це великий шанс для розвитку Вроцлава, це може забезпечити необхідні місту, що розвивається, кількість робочих рук та голів. Влада міста повинна працювати у напрямку збільшення числа українців та утримання їх у місті, наприклад завдяки підтримці української культури у Вроцлаві та протидії націоналізму», - вважає він.

Українців до Вроцлава і в цілому у Нижньосілезьке воєводство манять, передусім, ліпші умови праці та вища, ніж в Україні зарплатня. За даними статистичних відомств, у цей польський регіон минулоріч на роботу приїхали майже 120 тисяч українців, з них 62 тисячі знайшли працю у Вроцлаві. Найчастіше громадяни України заробляють гроші як прибиральники, охоронці, секретарі, офісні працівники. Також вони займаються вивезенням відходів, прибиранням вулиць та утриманням зелених насаджень у місті. 21 тисяча українців працює у міській будівельній галузі, а 12,5 тисяч - у промисловості.

Українці приїжджають цілими родинами. Вони віддають своїх дітей до вроцлавських шкіл та дитсадків. В освітніх закладах на терені міста цей шкільний рік почали майже 500 дітей з України, найбільше (322) - у початкових класах. У 2013-2014 роках у нижньосілезьких вузах навчалися 655 українських студентів. Нині вони становлять найчисельнішу національну меншину, наприклад, у Вроцлавській політехніці.

Читайте також: Розпочалися зйомки фільму про подвиг матросів тральщика «Черкаси» під час анексії Криму
Читайте також: Завтра у Києві можна буде безкоштовно перевіритися на наявність ВІЛ-інфекції і гепатиту В/С