Україна
21 квітня 2017
100 років тому в Києві завершив роботу Всеукраїнський національний конгрес
Засідання почали з виборів голови, на що загал реагував вигуками: «Маємо голову», «Батько Грушевський наш голова», «В нас голова є і буде – Грушевський».
news-image

21 (8) квітня 1917 року в Києві завершив роботу Всеукраїнський національний конгрес. Було обрано новий склад Центральної Ради, що засвідчило завершення організаційного етапу Української революції, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

Як пише сайт Українського інституту національної пам'яті, третього дня робота Всеукраїнського національного конгресу відновилася о 12.30 і була присвячена виборам до Центральної Ради.

На трибуну виходить Михайло Грушевський, який «говорить, що хоча ЦР мала признання з усіх сторін, але вона була зложена спочатку тільки з представників київських організацій. Делегатами з місць поповнювалася несистематично, тому тепер повинна бути реорганізована. Нова Центральна рада повинна бути центром українського політичного життя…».

Почали з виборів голови, на що загал реагував вигуками: «Маємо голову», «Батько Грушевський наш голова», «В нас голова є і буде – Грушевський».

Втім, Михайло Грушевській наполіг на формальній процедурі і за підсумками таємного голосування був обраний майже одностайно – 588 голосів із 593-х, що взяли участь у виборах.

Заступниками голови обрані Володимир Винниченко і Сергій Єфремов. Загалом до складу Центральної Ради конгрес обрав 115 депутатів, більшу половину з яких (60) делегували вісім українських губерній і великі міста.

Форум завершується прийняттям кількох важливих резолюцій. У першій із них «Український Національний з’їзд протестує проти претензій на землі непольські, заявлені тимчасовою Польською державою в декларації…».

Всеукраїнський національний конгрес цілком виконав завдання, що покладалися на нього в той історичний момент. Він став важливим кроком у розвитку Української революції та засвідчив якісно новий рівень консолідації українських сил.

Як згадував Микола Галаган:

«З надзвичайним піднесенням, що моментами переходило в ентузіазм, тисяча голосів в залі і на хорах співала: «Ще не вмерла Україна» та натхненно гукала «Слава!». Людина найбільш зрівноважена й із найміцнішими нервами не могла в той час лишитись спокійною. Я раніше ніколи не бачив подібного масового ентузіастичного прояву українцями національного почуття і готовності до чину».

Для українців розпочинався період активної боротьби за автономію. А перед російським Тимчасовим урядом з усією серйозністю і невідкладністю постало українське питання.

Того ж вечора о 22.30 Центральна Рада провела перше засідання у новому складі, яке тривало до першої години ночі. На ньому було сформовано виконавчий орган – Комітет Центральної ради із 20 осіб (пізніше дістав назву Мала Рада).

Читайте також: 74 роки тому у Варшавському гетто почалася збройна боротьба єврейського підпілля проти нацистів
Читайте також: Україна вшанує пам'ять жертв операції «Вісла»