Світ
26 квітня 2017
Лавров про звинувачення РФ в постачаннях зброї талібам: Непрофесійні заяви, які ні на чому не засновані
Ларів: У роки президентства Барака Обами США виходили на талібів таємно.
news-image

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що звинувачення на адресу Росії в поставках зброї бойовикам радикального ісламістського руху "Талібан" є спробою відволікти увагу від "якихось задумів по зміні курсу щодо сирійського врегулювання".

Про це йшлося в ході спільної прес-конференції Лаврова і генерального секретаря ОБСЄ Ламберто Заньєр, повідомляє прес-служба міністерства закордонних справ (МЗС) РФ.

25 квітня видання The Washington Post з посиланням на інформоване джерело в міністерстві оборони США заявило, що за останні 18 місяців Росія збільшила поставки стрілецьких озброєнь афганським талібам.

Це непрофесійні заяви, які ні на чому не засновані. Що б зараз не говорили про Росію, ніхто не пред'являє жодного факту, що підтверджує ці негативні заяви, - заявив Лавров.

Він зазначив, що в Кремлі "відчувають спроби деяких наших колег поставити хрест" на резолюції Ради Безпеки ООН про політичне врегулювання ситуації в Сирії на основі міжсирійську діалогу. За словами Лаврова, це спроби перейти "до старої теми зміни режиму" в Сирії.

Природно, ми будемо їм протидіяти, - підкреслив глава російського МЗС.

Лавров також зазначив, що в роки президентства Барака Обами США "виходили на талібів таємно, дискретно", в обхід встановлених Радою Безпеки ООН на прохання уряду Афганістану критеріїв.

Ми зараз виступаємо за одну просту ідею - за підключення талібів до національного діалогу на основі затверджених Радою Безпеки ООН на прохання уряду Афганістану критеріїв: припинити насильство, порвати з тероризмом і поважати конституцію, - заявив глава російського МЗС.

Він також висловив думку, що за час перебування в Афганістані місії НАТО загроза від країни, як від джерела терористичної і наркозагрози, "багаторазово зросла".

У лютому генерал головнокомандувач військами США в Афганістані Джон Ніколсон звинуватив Росію, Пакистан і Іран в підтримці талібів і збільшенні свого втручання у військові дії в Афганістані, що, на його думку, значно ускладнює завдання для США і влади Кабула по боротьбі з тероризмом.