Події
26 квітня 2017
Повернули Жукова, Терешкову і прибрали полеглих в АТО: Одеська міськрада перейменувала низку вулиць і провулків, «декомунізованих» минулого року
Пропонуємо повний список перейменувань.
news-image

Одеська міська рада перейменувала сьогодні ряд вулиць і провулків міста, «декомунізованих» минулого року губернатором Михеїлом Саакашвілі, передає «Є!» із посиланням на Думская.

Проект рішення був внесений з голосу колишнім в.о. мера Олегом Бриндаком і поки не опублікований. Тим часом, як повідомили «Думській» в міськраді, 56 топонімічних об'єктів були перейменовані відповідно до торішніх рекомендацій історико-топонімічної комісії, які двічі виносили на громадські слухання. Обговорити, втім, зміни не вдалося через втручання активістів.
Ось повний список перейменувань. Після сьогоднішнього рішення міськради актуальні назви з середньої колонки.

Міськрада повернула старі назви вулиці і провулку Бабушкіна, вулицям Бірюкова, Валентини Терешкової, Гончарова, Обнорського, Бєлінського, Бадаєва, Богданова - як таким, що не підпадають під дію декомунізаційного закону.

Крім того, знову з'явився на карті міста проспект Маршала Жукова - в даному випадку має місце протиріччя між двома статтями закону, стверджують в мерії. З одного боку, радянський воєначальник був міністром оборони і членом президії ЦК КПРС, тобто одним з керівників тоталітарної держави і партії. З іншого, не підлягають перейменуванню назви, пов'язані з іменами людей, які брали участь у вигнанні нацистських окупантів з України.

Ім'я Небесної Сотні міськрада присвоїла вулиці Карла Лібкнехта в Київському районі. Однойменний провулок назвали на честь Героїв Крут. Піонерський провулок, який Саакашвілі перейменував на Ліверпульський (на честь міста-побратима), став Фраполли, вулиця Просвіти (колишня Правди) - Щастя, Гетьманський провулок (колишній Правди) - Натхнення, вулиця Романа Шухевича (колишня Ярослава Галана) - Захисників Вітчизни, вулиця Бернардацці (колишня Червоних Зір) - Храмовою.

Чапаєвські провулки, які розпорядженням колишнього губернатора отримали імена полеглих в АТО захисників України Володимира Терещенка, Олега Андрійца, Бориса Кифоренка, Віктора Діхтіевського, Ігоря Кисельова, Олега Стороженка, Юрія Асєєва, диригента Олександра Пресича і підполковника УНР Дмира Непляха, стали Старокозацькими. Крім 9-го (Неппія), якого, за інформацією міськради, не існує.

Читайте також: СБУ затримала на хабарі декана Донбаського державного технічного університету
Читайте також: Порошенко підписав зміни правил руху автомобілів на перехрестях
Читайте також: ГПУ відкрила провадження проти екс-полковника КДБ, який убив художника УПА на Волині в 1952 році