Війна
27 квітня 2017
У скільки Росії обійдеться «утримання» «ДНР/ЛНР»
Луганська область заборгувала за світло 5,2 мільярда гривень (195 мільйонів доларів), з яких близько половини - борги районів, контрольованих «ЛНР».
news-image

З 25 квітня «ЛНР» живе за рахунок російської електрики і нічого за неї не платить - українські поставки енергії припинилися через багатомільйонні борги.

Інформує «Є!», з посиланням на facenews.ua.

Російська митниця фіксує зростання експорту товарів в Україну, навіть у тих категоріях, які офіційно потрапили під київське ембарго з початку 2016 року. Фактично це означає нарощування зовнішньої торгівлі з «ДНР» і «ЛНР». «Республіки» вже стали найбільшими зарубіжними споживачами російського пива і м'яса. Але достовірно оцінити обсяг поставок продуктів на Донбас важко.

Але ФМС відзвітувала, що під ембарго Києва категорій (м'ясо, риба, цукерки, плавлені сири, дитяче харчування, чай, кава, пиво, горілка та інші) за 2016 років Russian Federation експортувала на окупований Донбас товарів на 222 мільйони доларів. Цю допомогу Росії не можна вважати безоплатною, адже за товари жителі «республік» платять в магазинах.

З лютого 2015 року Київ перестав постачати газ на територію «ДНР» і «ЛНР», а з листопада в принципі відмовився від російського газу. Це означає, що весь відправлений з тих пір в Україні газ фактично опинявся на території, контрольованій бойовиками. Тільки за 2016 рік «Газпром» відзвітував про постачання в сусідню країну 2,4 мільярда кубометрів газу. Платити за ці поставки Київ не має наміру. Станом на літо 2016 року Росія поставила на Донбас газу на 719 мільйонів доларів.

Луганська область заборгувала за світло 5,2 мільярда гривень (195 мільйонів доларів), з яких близько половини - борги районів, контрольованих «ЛНР». За це з 25 квітня Київ перестав постачати енергію бойовикам; з цього ж моменту постачати «республіку» електрикою почала Росія. За різними оцінками, російським споживачам це обійдеться в 2-4 мільярди рублів щорічно. При цьому джерела «Коммерсанта» повідомляють, що витрати покладуть тільки на промислових споживачів, а не на населення.

Питання з відключенням електрики в «ДНР», кажуть в Києві, «не варто так гостро». Вся Донецька область заборгувала 5,8 мільярда гривень, але на бойовиків з них припадають лише 500 мільйонів (майже 19 мільйонів доларів).

Читайте також: З мінометів, гранатометів та озброєння БМП ворог 19 раз за день обстріляв позиції українських бійців, - штаб
Читайте також: У центрі столиці пройшов флешмоб - вшанування пам'яті загиблих в катастрофі на ЧАЕС (фото)