Іран і Венесуела домовилися запобігати падінню цін на нафту
Президент Ірану Хасан Рухані і його венесуельський колега Ніколас Мадуро підписали угоду про координацію дій щодо запобігання подальшому зниженню світових цін на нафту.
news-image

Угода була підписана за результатами офіційного одноденного візиту в Тегеран Президента Мадуро, повідомляєЄ l Єдність.інфо із посиланням на Кореспондент.

Під час двосторонніх переговорів президент Рухані заявив, що "раптові коливання цін на нафту негативно впливають на стабільність на світових ринках в цілому".

"Отже, ми повинні спробувати зберегти баланс цін на нафту", - сказав він.

У свою чергу Мадуро заявив, що "Іран і Венесуела мають виробити спільну угоду з контролю над цінами на нафту як для країн ОПЕК, так і для інших країн-експортерів, включаючи Росію".

"Така угода дозволила б на основі співробітництва розробити новий механізм регулювання світових цін на нафту і утримувати їх на прийнятному рівні", - наголосив Мадуро.

Присутній на переговорах керівник і духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї висловив упевненість, що зниження цін має короткостроковий характер і скоріше політичне підґрунтя, ніж економічне.

Він також висловив думку, що "спільні вороги (Ірану і Венесуели - ред.) використовують нафту як політичну зброю, і, безсумнівно, відіграють свою роль у значному падінні світових цін на неї".

Зазначимо, нещодавно американська компанія з видобутку сланцевої нафти і газу WBH Energy заявила про своє банкрутство на тлі різкого зниження світових цін на нафту.

Як повідомлялося, у листопаді минулого року країни-члени ОПЕК вирішили зберегти квоту на видобуток нафти на рівні 30 млн барелів на день, незважаючи на катастрофічне падіння цін на нафту. Також занепокоєння викликає стійкість попиту на нафту.