Політика
11 січня 2015
Марш єдності в Парижі зібрав близько мільйона людей (відео)
Близько 40 лідерів, серед яких і Петро Порошенко, також долучилися до маршу
news-image

Близько мільйона людей, включаючи близько 40 світових лідерів, зійшлися на площу Республіки в Парижі, аби вшанувати пам’ять жертв недавніх терактів. Про це повідомляє Є l Єдність.інфо.

На початку маршу на площі Республіки зібралося кілька сотень тисяч людей. Натовп переповнив площу, найближчі вулиці, людей повно в підземних переходах поблизу площі. При цьому маніфестанти продовжують прибувати.

Наразі рух транспорту ускладнений навіть на тих вулицях, де його не перекривали.

Весь день до Франції прибували глави держав, прем'єр-міністри, очільники МЗС, політики різних країн.

Перед початком маршу президент Франції Франсуа Олланд зустрівся з світовими політиками в Єлисейському палаці.

"Сьогодні Париж став столицею світу" - сказав він.

"Європа кине виклик світовому тероризму і виграє" - зазначив у своєму виступі прем’єр Італії Маттео Ренці.

Вже повідомлялося, що разом з іншими світовими лідерами до Парижу прибув і президент України Петро Порошенко.

При цьому марш солідарності має пройти проспектом Вольтера від площі Республіки до площі Нації. Очолюють колону французькі та світові політики.

Паризькі силовики приведені в стан підвищеної готовності. Більше 5500 поліцейських і військовослужбовців задіяні в операції із охорони безпеки Маршу. У тому числі 2200 правоохоронців будуть охороняти шлях маршу, який протягнувся на 1,9 милі (3 км).

Нагадаємо, 7 січня було скоєно напад на редакцію сатиричного тижневика Charlie Hebdo у центрі Парижа. В результаті атаки загинули 12 осіб, більшість з яких – співробітники Charlie Hebdo. Нападники відкрили вогонь по людях у редакції і правоохоронцях під крики "Аллах акбар" і "Ми помстилися за пророка", після чого зникли з місця злочину. Згодом поліції вдалося ліквідувати двох нападників, братів Саїда і Шерифа Куаши під час спецоперації в місті Даммартен-ан-Гоель, за 50 кілометрів від Парижа.

8 січня невідомий застрелив у Парижі жінку-поліцейського, а потім ще один злочинець, Амеди Кулібалі, захопив заручників у паризькому кошерному супермаркеті. Він заявив, що зробив це на знак підтримки братів Куаши, зажадавши, щоб поліція залишила їх у спокої. Ще до початку штурму Кулібалі вбив чотирьох відвідувачів магазину. В результаті операції Кулібалі був ліквідований, 15 заручників звільнено.