Україна
3 травня 2017
У яких випадках можуть позбавити громадянства України
Близько 106 депутатів, окрім українського, мають громадянство іншої країни.
news-image

Для того, щоб позбавити особу громадянства України існує два нормативних акти. Це Конституція України і закон "Про громадянство".

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Юрист наголосила: усі чомусь плутають, якщо в Конституції написано, що не можна позбавляти громадянства, значить це відповідь на всі питання. Але у Конституції, у статті 106 пункті 26, говорить Маляр, чітко сказано, що президент має право приймати рішення надання та припинення українського громадянства. Тобто ніяких незаконних дій, непередбачених Конституцією, президент не вчинив, – відзначила вона.

Що стосується закону "Про громадянство України", Маляр пояснює: там йдеться про два випадки припинення громадянства. Перший – особа добровільно подала заяву, другий – втрата громадянства, тобто, коли людина набула українського громадянства за фальшивими документами або набула добровільного громадянства іншої країни, коментує юрист.

Маляр додала, коли йдеться про високопосадовців – з Артеменком це перший прецедент за 26 років. У випадку Артеменка важливо, говорить вона, що сам факт наявності другого громадянства був встановлений в процесі слідства. Тобто, він доведений.

Єдина проблема, чому це не можна робити масово, переконана Маляр, полягає в тому, що дуже складно довести факт іншого громадянства. Для цього та країна, громадянство якої людина має, повинна надати Україні офіційну підтверджену відповідь. Це можливо, якщо Україна має з тією країною двосторонню угоду.

З Канадою у нас близькі стосунки і вони підтвердили це. Всі інші, якщо у президента немає цих підтверджень від тієї країни, звісно, він не може це зробити, хоча ми розуміємо, що у людини є другий паспорт, – відзначила юрист.

За її словами, це може бути прецедентом і для інших високопосадовців. Якщо ми говоримо про просту людину, говорить фахівець, яка їздить у Польщу, щоб заробляти на життя, другим паспортом вона нам не шкодить, принаймні вона не дотична до державних таємниць. Однак, якщо йдеться про депутатів, міністрів, держслужбовців, їм, на думку юриста, потрібно припиняти українське громадянство за наявності іншого, бо вони є носіями державної таємниці.

Маляр додала, що, за її інформацією, близько 106 депутатів, окрім українського, мають громадянство іншої країни.

Читайте також: Лещенко: «кошти Януковича» конфіскували з порушеннями за 2 тижні
Читайте також: Депутат Лещенко підозрює, що за ним слідкує СБУ