Суспільство
4 травня 2017
На Тернопільщині у монастирі УГКЦ без благословення єпископа виганяли бісів
Священика та черницю, яка «чула голос», відсторонили від служінь.
news-image

Синод Української греко-католицької церкви (УГКЦ) не підтверджує божественність голосів, які чує монахиня з монастиря на Тернопільщині і подає їх як послання Боже. Про це йдеться в заяві синоду, опублікованій на офіційній сторінці Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ, передає «Є!»

У ній вказано, що з 2004 року у двох монастирях УГКЦ – Святого Теодора Студита, що знаходиться в с. Колодіївка Підволочиського району Тернопільської області та Введення в храм Пресвятої Богородиці, що в с. Великі Бірки Тернопільського району, поширювалися так звані «об’явлення» і «послання».

Як пише видання ДОБА, під час перевірок монастирів у селі Колодіївка та Великі Бірки виявили порушення монашої дисципліни та здійснення молитов екзорцизму без дозволу. Церква спростувала «об’явлення» та «послання» однієї з сестер монастиря УГКЦ, що у селі Великі Бірки. Священика Григорія Планчака, який підтверджував їх походження від Бога та черницю, яка «чула голос», відсторонили від служінь. 

У цих монастирях стверджували, що сестра Марія Баран «чує голос» Бога та окремих святих. Деякі послання записував отець Антоній Григорій Планчак, який підтверджував їх правдивість не маючи на це ніякого права і повноважень.

У 2004 році вперше стало відомо про можливі "послання". З 2005 по 2015 роки здійснювалися перевірки обох монастирів."Об’явлення" стали причиною внутрішнього поділу монастирів, між ченцями та черницями.

Ми розмовляли з кожним у чоловічому, так і жіночому монастирях. Зауважили багато інших надуживань з огляду на монашу дисципліну. У результаті перевірок спростували об’явлення сестри Марії Баран. Вони суперечать науці церкви, Святому Писанню, доктрині віри, — сказав владика Михайло Бубній, голова Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ.

Церковна влада декілька разів вказували на порушення та давали шляхи усунення. Але ні тодішні настоятелі, ані більшість ченців і черниць не прислухалася до вказівок. До того ж у цьому монастирі не мали окремого дозволу на моління від екзорцизму.

Священик, який бажає це робити має отримати спеціальне погодження, благословення від місцевого єпископа. На зауваження не прислухалися. З іншого боку виявили багато порушень монашої дисципліни. Для прикладу, не може настоятель виїжджати на довший час з монастиря без дозволу єпископа, — каже єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Теодор Мартинюк.

Спочатку, коли засновувався жіночий монастир, за словами єпископа Михайла Бубнія, мета була добра, але постала проблема у тому, що отець Григорій Планчак почав відходити від церковного уставу монастиря. Він виключно покладався на об’явлення, які диктувала сестра Марія Баран. Братів до монастиря приймали виключно за її вказівками.

До приходу сестри Марії було все добре, а після її впливу на отця, монастирі поділилися і почалися труднощі. Церковна влада не може мовчати. Ми як єпископи відповідальні за добро у цих монастирях, добро тих людей, які йдуть до них. Де поділені спільноти є гнів, ненависть, гріх, монах не може жити у такому стані, —стверджує владика Михайло Бубній.

Відтепер ці монастирі не працюватимуть як раніше. Згідно з рішеннями церкви відбуватиметься реорганізація монастирів та віднова монахів і монахинь.

Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Василій Семенюк зачитав з цього приводу заяву Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Читайте також: В Музеї історії Києва відкрилась найбільша за всю історію України виставка київського пейзажу (фото)
Читайте також: Священник Української Греко-Католицької Церкви запустив у Facebook спортивний флешмоб (відео)
Читайте також: «Ангеліно, знімай перуку і додому!»: провокаторку з Придністров'я, яка приїхала до Одеси, відправили назад (відео)