Суспільство
5 травня 2017
«Українці воювали проти нацистів у складі семи армій» - Інститут нацпам'яті нагадав основні факти про Другу світову війну
8 травня — європейський та український День пам’яті і примирення.
news-image

Під час урочистостей До Дня пам’яті, що відзначається 8 травня, Український інститут національної пам'яті нагадав , що українці воювали проти нацистів у складі семи армій — в Червоній армії, Українській повстанській армії, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США. Відповідний допис оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці голова УІНП Володимир В'ятрович, передає «Є!»

Також він нагадав основні факти про Другу світову війну.
Отже, війна почалася 1 вересня 1939 року.
Українці стали першим в Європі народом, хто збройно кинув виклик агресору: вояки Карпатської січі ще у березні 1939 року обороняли незалежність Карпатської України від угорських військ.
Участь у світовій війні брали 62 держави
Загинуло 65 мільйонів людей, з них — близько 8 мільйонів українців. Якщо додати наших ненароджених — втрати сягають понад 10 мільйонів.
Українці воювали проти нацизму у складі 7 армій. Найбільше — у Червоній.
Але єдиною армією, яка представляла інтереси України, була УПА. Близько 100 тисяч українців кинули виклик одразу обом агресорам: коричневим і червоним. Потім півмільйона людей — і вояків, і дітей, і старих, було репресовано за це Сталіним.
Нацистська Німеччина капітулювала 8 травня 1945 року, того ж дня о 23:01 настала перша хвилина миру в Європі.
9 травня як день перемоги обрав Сталін. Так він видокремлював з одного боку радянсько-німецьку війну, з іншого - приховував допомогу СРСР нацистам у 1939—1941 рр. Але тим самим в СРСР офіційно забули про мільйони українців, які воювали до 22 червня 1941 року і після 9 травня 1945 року.
Війна завершилася 2 вересня 1945 р. Від СРСР акт капітуляції Японії підписував українець 41-річний генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.
Боротьба УПА за свободу тривала ще десятиліття. Повстанці були серед тих, хто врешті розвалив ГУЛАГ. А їх нащадки — сам СРСР.
Україна перемогла у 1991-му, здобувши незалежність.